Genre: 

Aarhus Jazz Festival 2016 står for døren

Aarhus Jazz Festival 2016
21-06-16
Af: 
Kenth K. Nielsen, Statsbiblioteket

Sommer og jazz har efterhånden gennem mange år været en tradition. Ikke mindst i Aarhus. Og også i år løber Aarhus Jazz Festival af stabelen. I perioden 9.-16. juli vil byen summe af masser af den musik, som på en eller anden måde kan rummes i begrebet jazz.

Jeg havde en snak med Ilse Vestergaard, sekretariatslederen for festivalen om forhistorien, omstændighederne og forventningerne til dette års jazz festival.

Kort om forhistorien

Den første jazz-festival i Aarhus blev afviklet i 1989. Det var Musikhuset Aarhus, som var initiativtager, og det hele kom i stand fordi det officielle Aarhus dengang fandt at byen var "død" om sommeren. Samtidig var man godt dækket  ind med arrangementer og koncerter inden for pop og rock.  - husk på at i '80erne var Aarhus dansk-pop/rockens højborg - så man valgte at gøre en større indsats for byens jazz-scene.

Helt fra starten var det tanken, at der skulle satses stort. Festivalen skulle have et højt niveau og  en international vinkel. I forvejen var der et jazz-miljø i Aarhus,  ikke mindst omkring spillesteder som Bent J,  Husets Musikteater og Vestergade 58.

Med en decideret jazz-festival på tegnebrættet var det et ønske at få spillestederne med på banen og profilere Aarhus endnu mere som en jazz-by. Med et stort udbud helt fra første færd af både traditionel og eksperimenterende jazz, gratis koncerter, var det et håb, at man kunne give publikum en øjen- og øreåbner for, at jazz-scenen er mange forskellige ting.

Det vigtigste - musikken

Musikken, jazzen er selvfølgelig det bærende element. Under jazzfestivalen er der vide rammer og en stor alsidighed indenfor genren jazz, og dem der ligger op ad.

De enkelte arrangører og spillesteder, der er medlem af foreningen "Aarhus Jazz Festival", bestemmer selv repertoiret. Der er ikke som sådan en overordnet styring eller linie, idet det hele skal passe til det pågældende steds forhold, publikum, profil osv.

Det betyder så også, at der nærmest præsenteres alt indenfor jazzen. Lige fra tradionel New Orleans jazz til moderne, eksperimenterende jazz. Solo, kvartetter, orkestre og store internationale navne.

Selve foreningen "Aarhus Jazz Festival" står for en række arrangementer og koncerter. Her kan der være tale om temaer, som f.eks. i år hvor børnejazz, har fået en fremtrædende plads i samarbejde med biblioteket Dokk1. Et andet eksempel er verdensmusik.

Selve koncerterne afvikles rundt omkring i Aarhus midtby. I telte, på udskænkningssteder, udendørs scener og på de mere etablerede spillesteder som. f.eks. Musikhuset. Og der er gang i den hele dagen. Man kan få et skud frokostjazz, fyraftensjazz og det der ligger derimellem. Og har man stadig ikke fået musik nok, kan man slutte af med "Late Night Jazz Jam Session", så der skulle være rig mulighed for at få sin jazztørst slukket.

Ilse Vestergaard fortæller, at siden starten i 1989 har festivalen indholdsmæssigt udviklet sig løbende. Man kan således i år præsentere det hidtil største program med ikke færre end 325 koncerter fordelt på 33 spillesteder.

Andre vinkler på jazz

I følge Ilse Vestergaard ser man fra Aarhus jazz Festivals side det som en vigtig opgave, at tænke jazzen ind i nye eller alternative sammenhænge. Det kan f.eks. ses og høres under overskriften "Nye Spor", hvor jazz møder klassisk musik. Et andet eksempel er pianisten Carsten Dahl, der giver solokoncert i Aarhus Domkirke - ikke et traditionelt jazz-sted.

For at vise den mangefacetterede jazz-scene, skal festivalen ifølge Ilse Vestergaard være så bredtfavnende som muligt.

Derfor ser man også elementer af verdensmusik under jazz-festivalen. F.eks. kan man møde sangerinden Ester Rada, der har etiopisk-israeliske rødder. Man kan også støde på Syrian National Ensemble, som består af tidligere medlemmer af Syrian National Orchestra. Begge er spændende eksempler på jazzens alsidighed.

En alsidighed der også giver plads til kunstnere, der trækker på blues og  gospelelementer. Ilse Vestergaard pointerer, at så længe det er de musikalske rødder og grundelementer, der også deles med jazzen som er bærende i det enkelte bands eller kunstners musik, er der stort set plads til alle.

Det administrative...

Med tiden blev festivalen en forening med bestyrelse, sekretariat, muligheder og forpligtelser. Gennem tiden har det været varetaget eller haft til huse hos Musikhuset Aarhus, DMF, Aarhus, derefter Klüvers Big band indtil 2012 og nu har sekretariatet  projektplads hos kulturinstitutionen Godsbanen i Aarhus.

Foreningen "Aarhus Jazz Festival" er en slags "paraply" for selve koordineringen af festivalen. Det er her man samler trådene, udgiver program og sørger for det administrative omkring fonde, tilskud og koordinering af alle arbejdsopgaver. Ilse Vestergaard anslår, at op mod 90% af arbejdet med en sådan festival ligger før selve afviklingen.... "Den kommer ikke op at stå ud af ingenting", som hun siger.

I takt med flere fonds- og tilskudsmidler vokser bureukratiet også, fortæller Ilse Vestergaard, og dermed ligger der en stor mængde administrativt arbejde både før og efter selve festivalen.

Først skal midlerne søges, der skal redegøres for hvem man har tænkt sig at booke, hvilke udviklingsinitiativer er der osv.  og fterfølgende skal det hele afrapporteres til de bevillgende myndigheder. Helt sikkert et stort arbejde der kræver overblik og omhyggelighed. Og allerede mens årets jazzfestival pågår er forberedelserne til næste års festival igang.

Dertil kommer at et stort antal frivillige hjælpere medvirker til at festivalen kan afvikles. Alt i alt er et sted mellem 50-100 personer involveret, enten direkte under Aarhus Jazz Festival eller ude på de enkelte spillesteder. Et vigtigt aktiv for hele festivalen som sådan.

Med det store udbud af navne , som programmet for 2016 byder på, er det svært for Ilse Vestergaard at fremhæve enkelte, som hun specielt ser frem til. Dog skal nævnes etiopisk-israelske Ester Rada, der giver sin første koncert i Danmark under festivalen.

Ifølge sekretariatslederen er det et meget stærkt program med et særdeles godt niveau, der præsenteres denne sommer. Så vi kan kun glæde os til den uge i juli, hvor jazzmusikken i alle dens afskygninger vil sætte sit præg på Aarhus.