Genre: 

Et rockikon fylder 75 år

Beach Boys
13-05-17
Af: 
Steffen Kronborg

Den 20. juni i år fylder den uofficielle leder af The Beach Boys – Brian Wilson – 75 år, og kun 10 dage senere, d. 30.6., kan de danske fans opleve det hæderkronede rockikon live på Plænen i Tivoli, hvor han opfører det klassiske album ”Pet Sounds”. Dagen inden giver Wilson & Co. desuden en ”Pet Sounds”-koncert i Odense i Kulturhuset Odeon.

Tivolis Fredagsrock-arrangører præsenterer Brian Wilson med disse ord: ”Det er ikke en overdrivelse at kalde Brian Wilson for en af det 20. århundredes allerstørste og mest indflydelsesrige sangskrivere. (-) Sammen med sit familieband The Beach Boys nåede han op mod 25 Top 40-placeringer og 9 guldsælgende albums i træk”. En af disse mange succesrige udgivelser er LP´en ”Pet Sounds” fra 1966, som siden bl.a. er blevet udråbt som rockhistoriens bedste album nogensinde!

”Pet Sounds” var dog ikke fra starten den uforbeholdne succes, pladen senere er blevet udråbt til. Mange var skeptiske over for de avancerede lydeksperimenter – bl.a. inden for gruppens egne rækker! – og The Beach Boys modtog ved udsendelsen af ”Pet Sounds” talrige opfordringer til at bibeholde den gamle lyd. Men der var ingen vej tilbage til de glade surf-dage.

Brian Wilson havde store ambitioner for sin musik, bl.a. takket være en frugtbar kappestrid med The Beatles om at frembringe de mest nyskabende lydbilleder. Beatles-produceren George Martin har da også senere udtalt, at ”uden Pet Sounds ville der ikke være blevet nogen Sgt. Peppers, for Sgt. Peppers var et forsøg på at leve op til Pet Sounds”. Og Paul McCartney har ligeledes udtalt sig rosende om ”Pet Sounds”: ”en klassisk udgivelse, som ikke har sin lige eller kan gøres efter”. Store ord, men velanbragte.

I 1995 kårede det engelske musikmagasin Mojo ”Pet Sounds” som det bedste rock-album nogensinde, og i 2003 udnævnte det amerikanske musikblad ”Rolling Stone” pladen til den næstbedste af verdens 500 bedste rock-plader. Der bliver ikke sparet på laurbærrene i forbindelse med Brian Wilsons 1966-værk, som danskerne altså snart får mulighed for at høre live. Hvis nogen ønsker at forberede sig grundigt på oplevelsen, kan de læse den ekstremt lange artikel om pladen på det engelske Wikipedia, hvortil der knytter sig 42 noter og 299 litteraturhenvisninger! Så skulle det meste vel også være sagt om den sag?

Efter ”Pet Sounds”

Næsten alt, hvad Brian Wilson har rørt ved, både før og efter ”Pet Sounds”, er blevet til guld – måske bortset fra hans indsats i en årrække omkring 1970´erne og 1980´erne, hvor hans musik blev fortrængt fra hitlisterne af ændrede tiders ændrede smag. Men efter 1990 og frem til i dag har Brian Wilson genvundet sin position som en af alle tiders største hitmagere og dygtigste rockmusikere, og hver ny soloudgivelse fra hans hånd imødeses med spænding og kan regne med fine salgstal. Det seneste udspil fra Wilsons hånd er solopladen ”No pier pressure” fra 2015.

For tiden turnerer Wilson rundt i verden med en live-version af sit vel nok mest kritikerroste album nogensinde, den ovenfor omtalte ”Pet Sounds”, som i live-versionen fremføres med hjælp fra de to tidligere Beach Boys-medlemmer Al Jardine og Blondie Chaplin. Wilson har turneret med koncerten siden efteråret 2016, og turneen fortsætter til langt ind i 2017, altså bl.a. med en afstikker til København d. 30. juni, hvor musikerens store publikum kan få lejlighed til at hilse på ikonet. Brian Wilsons seneste besøg i Danmark var for ca. et år siden, hvor han optrådte med ”Pet Sounds”-koncerten i Randers, d. 1.9.16. 

Fredagsrock-arrangementerne i Tivoli er i princippet gratis (i modsætning til koncerten i Odense d. 26.6.), idet man kun behøver at løse billet til haven. Men hvis man vil have en chance for at få et glimt af Wilson, kan det anbefales at komme i god tid – der plejer at blive fyldt godt op, når de store navne gæster Tivoli, og så kan der godt være langt op til scenen, også selv om musikerne bliver vist på storskærme i området.