Genre: 
Pop

Far til tre - og så Jonathan

30-10-13
Af: 
Jens Laigaard

Vi kommer ikke uden om den, så lad os tage den med det samme:

Jonathan har ingen venner, lever for sig selv
dagen går med tunge skridt mod dybet i hans sjæl ...

Den kender vi alle sammen. "Jonathan" er Morten Remars signatursang, en evergreen i dansk pop. Den hærgede landet i 1989, og nu til dags er det stadig den sang og ikke meget andet, de fleste forbinder med Morten Remar. Men selvfølgelig er historien længere end hittet. Den strækker sig over mere end 30 år i musikkens tjeneste. Det er historien om en mand, som ikke tager hitlisterne oppefra og ned, men udgør en del af det bærende lag.

Morten Remars karriere startede i 1980, da han som 20-årig kom med i bandet Bon-Bon - et hold glade gutter og en enkelt pige, som spillede op til fest med funk og pop. Bandet holdt i fem år og kastede en enkelt lp af sig.

Herefter dannede Remar sammen med Nis Bøgvad duoen Back To Back. Ud over at spille trommer og keyboards arbejdede Bøgvad også som studietekniker, og da Remar netop havde bygget sit eget hjemmestudie i Helsingør, lå det lige for, at duoen styrede det meste af produktionen selv. Musikken var stadig funkpræget pop - perfekt til en aften, hvor der også var Sneakers og Prince i afspilleren. Back To Back lavede tre plader, og det var nummer to, Crackstreet, der indholdt den melankolske landeplage "Jonathan". Back To Back blev opløst i begyndelsen af 1990'erne og gendannet en ti år senere. Det blev til endnu to plader, men ikke nogen videre succes.

I 1990'erne begyndte Morten Remar at brede sit musikalske virke ud i flere retninger. Han lavede et par soloplader, og poppen fik nu et skud tilbagelænet soul, lidt a la Helmig og Boel. Remar arbejdede også som producer, og han tog hul på et langvarigt samarbejde med dansk tv. Først som studievært på det populære børneprogram "Dig og mig og Vito" på DR (der kom også en plade med hans sange til serien), senere som vært på TV2's børneprogram "Vip og Victor". Og det ene projekt for børn førte det andet med sig. Remar var lige fra starten med i den kolossale børnemusik-succes, der begyndte med Åh abe! og fortsatte med en stribe cd'er og turneer. Han lagde stemme til en af figurerne i filmen Mulan og sang et par numre i Far til fire gi'r aldrig op. Og han arbejdede som videnskabsjournalist på DR med astronomi som sit særlige felt.

Det sidste er ikke så overraskende, for videnskab har gennem mange år været Remars store passion - ved siden af racerløb med gokart og Ferrari. Men efter at have rundet de 50 år har han sat farten lidt ned. Som far til tre små børn kan man ikke klare sig med en gokart, så Remar har investeret i en rummelig Peugeot - med hans egne ord en "familiecontainer".

Efter en lang pause fra musikken vendte Remar i 2012 tilbage med In person. Et skønt udspil med livsglad singer/songwriter-pop og ørehængende melodier. En helt anden lyd, som får en til at tænke på Beatles anno 1965 og McCartneys første soloplader.

I anledning af Spil Dansk-ugen har Bibzoom stillet Morten Remar et par hurtige spørgsmål.

Hvordan vil du beskrive din plads på den danske musikscene?
Jeg er stadig aktiv, både med nye udgivelser og på scenen. Der kommer et nyt dansksproget album i 2014, og min første julesang udkommer her til december. Jeg producerer ikke så meget for andre mere - det er primært mine egne produktioner.

Hvad synes du om den danske musikscene i dag? F.eks. sammenlignet med, da du debuterede?
Der er mange, mange flere om budet, og mangfoldigheden i genrer er meget større. Det er skide irriterende, at der er så mange dygtige, talentfulde og meget yngre konkurrenter derude!

Hvordan har du det med musikkens bevægelse fra fysisk til digitalt format? Du har tidligere bebudet en række singler, fordi vi lever i en tid domineret af download af enkeltnumre - men nu arbejder du på et fuldlængde-album?
Jeg er vild med streaming, men dødtræt af den tåbelige idé at musik er gratis. Det er også en dårlig forretningsmodel, der ensretter musikudbudet, selv om mange branchefolk benægter. Men de har jo også ejerskab af streamingselskaberne og vil ikke afgive andele. Med hensyn til single og fuldlængde har det vist sig, at musikpressen og radioerne ikke rigtig gider single/ep-formatet. Hvis de skal bruge spalteplads eller sendetid på det, så vil de helst have et helt album - heldigvis. Så tilbage til det gode gamle album, man må jo være omstillingsparat!

Du har både sunget på dansk og engelsk i dine mange konstellationer. Er der noget specielt, der bestemmer, hvilket sprog du skriver sange på?
Hvis ideen er undfanget på engelsk, eller hvis jeg forsøger udgivelse i udlandet, så bliver det på engelsk. Nu har jeg prøvet to gange uden det store internationale hit, så nu står den nok på dansk fremover.

Skal du spille koncert til Spil Dansk 2013?
Ja, jeg har en duokoncert sammen med min gode musikbuddy Jens Runge på Kalvø Badehotel og en workshop på en friskole i Tim. Jeg glæder mig meget til begge ting.

Sidst men ikke mindst: Hvad er dine all time-favoritalbums?
De to første albums med Sneakers
Genesis' The lamb lies down on Broadway
Blue med Joni Mitchell
Steely Dan - jeg kan ikke huske albumtitlen, men et af numrene er "Peg"
Kick med Kasper Winding
Det første album med Rugsted og Kreutzfeldt
Alle albums med Prince
Begge albums med Toys of Joy

Og så ønsker Bibzoom selvfølgelig god vind fremover.