Genre: 

Fuld af nattens stjerner

Skatteøen
20-11-16
Af: 
Tina Schmidt, Aabenraa Bibliotekerne

Igennem hele efteråret sætter Bibzoom i samarbejde med Spil Dansk og Højskolerne fokus på den danske sang og opfordrer dig til at synge. I 16 uger - fra uge 35 og frem til uge 50 - er det en ny sang fra den danske sangskat der sættes under lup.

Ugens sang: Fuld af nattens stjerner

Tekst: Sebastian
Musik: Sebastian


Man er enten decideret dumdristig eller bare modig og pænt dristig, når man, som Sebastian, i midtfirserne vælger at gamble hele sin opsparede rock-troværdighed for at lade der ”gå folketeater” og musical i den.
Teatret og dermed også musicalverdenen er et lille, lukket kredsløb uden den helt store kommercielle bevågenhed og scorer heller ikke højt på cool-faktor barometeret.

Dog var svaret ”ja, ja, tusind gange ja” da Folketeatrets direktør, Preben Harris, i 1984 henvendte sig til Sebastian for at høre, om han var interesseret i at skrive musikken til hans egen opsætning af Robert Louis Stevensons Skatteøen.

Der findes utallige historier om hvordan hovedparten af det danske elitemusikkorps (Steffen Brandt, Lis Sørensen, Michael Falch, Peter Thorup, Lars H.U.G, Søs Fenger og Flemming ”Bamse Jørgensen) kappedes om at sige mest ja til at være med til at indspille sangene til drengebogsklassikeren over dem alle. Det var lidt af en genistreg at hive de helt store kanoner ind, musicalen havde nærmest på forhånd sikret sig sit folkelige gennembrud.

Dog skal man ikke undervurdere Sebastians talent som komponist og sangskriver. Når mandskoret buldrer ”femten mand på en død mands kiste”, får jeg stadig gåsehud og jeg fniser stadig af Ostesangen. Skatteøen har en gennemgående rockmusicalkvalitet på linje med Tommy og Jesus Christ Superstar.

Sebastian har selv sagt, at der går jævnt meget bajersang i den hele vejen igennem. Derfor er det befriende at høre Lis Sørensens klokkeklare røst på Fuld af nattens stjerner. Stemmens skønhed næsten kræver at romflasken sænkes. Væk med beruselsen for et øjebliks klarhed, der fremmaner ro, eftertænksomhed og natlig melankoli.

"Skatteøen" endte med at sælge langt over 100.000 eksemplarer og opføres stadig.