Genre: 

Guide til Beethoven

Ludwig van Beethoven
04-05-16
Af: 
Jens Laigaard, Herning Bibliotekerne

Nogle komponister er først blevet berømte længe efter deres død. Det gælder f.eks. Bach, Mozart og Schubert.

Anderledes med Beethoven. Han nåede at blive den mest beundrede komponist i hele Europa, mens han levede - og hans ry er ikke aftaget med årene. Han er et af de første navne, man tænker på, når man hører ordene ”klassisk musik”.

Ludwig van Beethoven står for de fleste som leverandør af voldsom musik. Vi kender alle den truende indledning til symfoni nr. 5, ”Skæbnesymfonien”. Men Beethovens musik har mange andre sider, også lyse og lette sider. Den yndefulde ”Forårssonate” for violin og klaver. Den blide ”Måneskinssonate”, hvor klaveret maler lysets spil i småbølgerne frem, så det næsten er til at tage og føle på.

Og så er der de virkelig tunge og skæve ædelsten. De værker, han skabte sidst i livet, hvor han var stokdøv og kun havde erindringen om klange og toner at støtte sig til. Her kom den kolossale 9. symfoni, som skabte noget helt nyt i sin genre. Og her kom ”Missa solemnis”, et af de største korværker nogensinde. Og til allersidst nogle værker for klaver og strygekvartet, som var rent ud avantgarde.

Læs Bibzooms lytteguide til Beethoven med en række af hans vigtigste værker og nogle af de bedste indspilninger.