Kopier og klassikere 10: Bang Bang (my baby shot me down)

24-08-15
Af: 
Julie Hugsted

Kopi. Selve ordet får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange musikere, anmeldere og publikummer. Kopien er sangskrivningens uægte barn, som ikke diskuteres, medmindre diskussionen handler om ophavsret, profit og YouTube. 10 mandage præsenteres du for forskellige versioner af berømte sange og deres – nogle gange mere kendte - kopier.

Velkommen til tiende og sidste artikel i serien om kopier og klassikere. Denne gang skal vi se nærmere på Bang Bang, som de fleste af os udelukkende kender som coverversion. Denne artikel handler i højere grad om det oprindelige nummer, som man uden forhåndsviden godt kunne tro var et cover af Nancy Sinatras version.

Et af musikhistoriens bedste numre

Jeg mener, at Nancy Sinatras "Bang Bang", med undertitlen "My Baby Shot Me Down", er et af musikhistoriens bedste numre, og salgstal, YouTube-hits og senest nummerets revival på soundtracket til Kill Bill 1 understøtter denne antagelse. Da det er et af musikhistoriens bedste numre, må det følgelig være et af musikhistoriens bedste covers - måske det bedste.

How Does That Grab You?

Indtil for nylig var det min klare opfattelse, at Nancy Sinatra selv havde skrevet nummeret, eller i det mindste var den første, som indspillede det, da det udkom på hendes 1966-album "How Does That Grab You?"

Sonny Bono

Til min store overraskelse var nummeret oprindeligt skrevet til Cher af Sonny Bono, til hendes andet studiealbum, "The Sonny Side of Cher", der ligeledes blev udgivet i 1966.

Chers oprindelige countryversion

Chers version blev hendes største solo-hit i løbet af 60'erne, og nåede gode hitlisteplaceringer i både England og USA. Chers oprindelige version er indspillet i højere tempo og en art countrystemning med violiner, og er et virkeligt godt nummer.

Tremolo på guitaren hitter

Jeg må dog erkende, at hverken Chers originalversion eller de mange andre covers der siden er lavet af nummeret, på ingen måder kommer op på niveau med Nancy Sinatras utroligt smukke, melankolske og sarkastiske vokal, der understøttes af tremolo-effekt på guitaren, lavere tempo end originalen og utroligt velproducerede version fra 1966.

Hør den ægte vare for en gangs skyld

Da de fleste af os sandsynligvis kender coverversionen af nummeret fra radio og tv, skal opfordringen herfra være at høre den oprindelige indspilning med Cher, og dernæst Nancy Sinatras version, for herved at danne sig et indtryk af, hvor forskelligt to store sangerinder fortolkede det præcis samme nummer på præcis samme tid til præcis samme målgruppe.

Så kan man jo tænke over, om de man deler min holdning til nummeret, eller om Nancy Sinatra bare var kommercielt heldigere end Cher.