Genre: 

Længsel efter broen

Cirkelbroen
01-09-15
Af: 
Steffen Kronborg, Rudersdal Bibliotekerne

Da Øresundsbroen blev åbnet i 2000, skete det efter alle kunstens regler – og til lejligheden var der oven i købet lavet en ny sang, skrevet af den danske nationalpoet Benny Andersen og sunget af det tilsvarende nationale ikon på sangfronten, Poul Dissing. Sangen: ”Længsel efter broen” var dog identisk med den gamle Svante-sang, ”Længsel efter Sverige”, men med en ny tekst og i en ny indspilning i anledning af den prominente begivenhed – og med det nye smukke omkvæd: ”Jeg glæder mig til Broen” i stedet for det tidligere, lidt lavkomiske omkvæd: ”for ellers blir jeg søsyg”.

Lørdag d. 22. august indviede Nordea-Fonden og Københavns Kommune i fællesskab den nye bro over Christianshavns Kanal, Cirkelbroen. Også denne åbning blev fejret efter alle kunstens regler med taler, aktiviteter og jazzmusik. Sangeren i bandet Hans Ulrik Quintet berettede (næsten undskyldende) at de fem musikere i orkestret ikke kunne dy sig for at spille ”Bridge over troubled water”, når det nu handlede om en broåbning – og det gjorde de så, selv om det ville være synd at sige, at vandet var særligt uroligt denne flotte, solbeskinnede formiddag.

Der var ikke komponeret ny musik eller skrevet nye sangtekster til indvielsen af den nye Cirkelbro, og det bliver der måske heller ikke, når den næste - længe ventede! - bro i Københavns Kommune, Inderhavnsbroen, efter sigende skulle åbne i oktober 2015. Men så er det jo godt, at der allerede findes en række udmærkede bro-sange, der kan spilles til åbningen – og også andre sange end Simon & Garfunkels klassiske nummer (for slet ikke at tale om den gamle børnesang ”Under den hvide bro”).

Broer i rockmusikken

I rockmusikkens verden er der flere sange om og med broer at vælge imellem – men ikke så mange oplagte. En fin sang at spille på en festlig broindvielsesdag kunne være Paul Simons 59 Street Bridge Song (med undertitlen ”Feelin groovy”). Problemet her er bare, at sangen kun rummer en bro i titlen og i øvrigt handler om noget helt andet end broer. Men dejligt medrivende, det er sangen nu.

Så er der mere bro i gruppen Nice's værk Five bridges fra 1970, som er intet mindre end en stort anlagt suite om de fem broer over floden Tyne i Newcastle. Musikken til teksterne om broerne er imidlertid ikke indlysende egnet til at blive spillet ved en broindvielse. The Nice spillede på det tidspunkt en form for symfonisk rock med heftig brug af synthesizere, som næppe ville gøre sig som festmusik ved en broindvielse (efter undertegnedes mening). Så det er nok bedst at lade denne suite blive liggende i glemslens mørke.

Heller ikke Bruce Springsteens sang Brothers under the bridge vil være oplagt som akkompagnement til åbningen af Inderhavnsbroen. Sangen er god, og der forekommer en bro i den. Men sangteksten om en Vietnamveterans triste skæbne som udstødt og hjemløs er måske ikke lige det mest passende indslag ved Københavns Kommunes fest for den nye forbindelse mellem Holmen og Nyhavn.

Bob Dylan er jo altid god for et nummer eller to, og i hans forunderlige tekstunivers møder man indtil flere broer, som kunne være med til at danne afsæt for et musikalsk indslag ved broåbningen i oktober. ”The bridge at midnight trembles / The country doctor rambles” synger Dylan bl.a. i den smukke kærlighedssang Love minus zero, og den sang kan man roligt sætte på programmet ved indvielsen af Inderhavnsbroen.

Eller hvad med sangen ”Things have changed”, som Dylan jo ligefrem har modtaget flere priser for i forbindelse med brugen af den i filmen Wonder boys. Sangen, som er et af mange højdepunkter i Dylans sangskriverkarriere, rummer bl.a linjerne: ”Lot of water under the bridge, lot of other stuff too / Don't get up gentlemen, I'm only passing through”. Men måske er det for svært at forestille sig den sang løsrevet fra ophavsmandens karismatiske fremførelse?

The Kinks indspillede i sin tid (dvs. i 1967) sangen Waterloo sunset, som ganske vist ikke indeholder nogle eksplicitte referencer til broer, men som helt indlysende handler om en bro, nemlig Waterloo Bridge over Themsen i London: ”Dirty old river, must you keep rolling / Flowing into the night / People so busy, make me feel dizzy / Taxi lights shine so bright”. Eller som det siges senere i sangen: ”Terry and Julie cross over the river / Where they feel safe and sound”. Det er naturligvis Waterloo Bridge, de to unge mennesker går på, når de krydser Themsen. I øvrigt er sangen en af Ray Davies' allerbedste nogensinde, så det var måske en idé til oktober?

Men lad mig slutte dette lille uforpligtende bro-causeri af med et musikforslag, som i virkeligheden nok er det mest oplagte af dem alle: Elton Johns sang ”The Bridge” fra albummet The Captain and the Kid (2006). Hør blot, hvad Elton John synger om sin idealbro, der vel umiddelbart har mange lighedspunkter med den kommende Inderhavnsbro:

I've seen the bridge and the bridge is long
And they built it high and they built it strong
Strong enough to hold the weight of time
Long enough to leave some of us behind.

Bortset fra den sidste linje (som giver mening i den større tekstsammenhæng) er det vel den optimale hyldest til københavners (til den tid) nyeste bro?