Genre: 
Pop

Lisa Ekdahl vender hjem

Lisa Ekdahl
24-02-17
Af: 
Steffen Kronborg

”När alla vägar leder hem” er titlen på Lisa Ekdahls nye cd, og det må siges at være en særdeles passende titel – både set i forhold til sangerindens tilbagevenden til det svenske sprog i forbindelse med cd´en og i forhold til omstændighederne omkring cd´ens tilblivelse.

Lisa Ekdahls seneste udgivelse på svensk er cd´en ”Pärlor av glas” (2006), som var en opfølger til hendes store comeback på modersmålet, ”Olyckssyster” (2004). Sidstnævnte cd var et højdepunkt i Ekdahls samlede produktion, og det siger ikke så lidt, når man tænker på Ekdahl-sange som ”Vem vet” og ”Benen i kors”, der begge blev store hits langt ud over Sveriges grænser. Til gengæld gik det ikke så godt for ”Pärlor av glas”, der hverken blev en kritiker- eller salgssucces, og efter 2006 forlod Lisa Ekdahl atter det svenske, viseorienterede repertoire til fordel for en mere international, engelsksproget lyd. De seneste 10 år har hun haft stor pladesucces i Frankrig, hun har turneret i Europa, Brasilien og Kina med sit internationale sangkatalog, ligesom hun i flere år har haft fast bopæl i Portugal.

Men i 2015 begyndte Ekdahl igen at lytte til den svenske sangskat i skikkelse af navne som Monica Zetterlund, Ted Gärdestad og Cornelis Vreeswijk, og da hun samtidig blev spurgt, om hun ville deltage i det uhyre populære svenske musikprogram ”Så mycket bättre” (hvor forskellige svenske musikere tolker hinandens sange), var vejen banet for et nyt svensksproget comeback. I et interview har Lisa Ekdahl fortalt om omstændighederne omkring det nye svenske initiativ: ”Inspelningen på Gotland (af ”Så mycket bättre”-programmerne) var fantastiskt unnerhållande. Jag hade så roligt, och hela grejen gjorde att jag ännu starkare påmindes om vad jag älskar med svensk musik. Jag var tvungen att börja skriva igen. Och spela in”.

Som sagt, så gjort. Med Mathias Blomdahl som medproducent indspillede Lisa Ekdahl en stribe nyskrevne sange i det kendte Atlantis studie i Stockholm i selskab med en række garvede musikere – samt med pianisten Milton Öhrström, hvis navn såmænd dækker over Lisa Ekdahls egen søn!

Æblet falder som bekendt ikke langt fra stammen. Indspilningerne resulterede i 9 numre, hvoraf de 3 i første omgang havnede på EP´en ”Famna jorden”, der i efteråret 2016 blev udsendt som en slags prøveballon for det nye projekt. EP´ens indhold kunne kun høres på Spotify eller en af de andre digitale tjenester; men efter den (formodentlig vellykkede) føler blev det i februar 2017 omsider igen tid til et fuldblods svensksproget udspil fra sangerinden. Og den nye cd har været ventetiden værd.

Ekdahl har selv skrevet tekst og musik til alle de nye sange, og det har hun gjort udmærket – selv om det i sandhedens interesse nok må siges, at det ikke er verdenspoesi, man finder i teksterne. Hovedparten af sangene handler i al enkelhed om sangerindens glæde over livet og over at være til – en glæde, der ikke mindst skyldes kærlighedens mirakel. Ind imellem støder man dog på nogle pudsige og rimeligt originale formuleringer, som disse fra sangen ”Ryggradslös värld”: ”Du är min profet/ jag din revolutionär/ revolten är vi/ evangeliet skrivs här./ Framåt kamrater”.

Generelt er det dog ikke i teksterne, men i melodierne og arrangementerne, man finder den nye cd´s største styrke. Samt naturligvis i Lisa Ekdahls karakteristiske lillepigestemme, som måske kan virke irriterende, hvis den kammer over og bliver for kælen, men som på den anden side tydeligt adskiller Ekdahl fra hendes mange musikalske kolleger, og som da også må betegnes som et af hendes mest fremtrædende varemærker. Stemmen er den samme som altid på den nye cd; men de musikalske arrangementer har fået tilført en ordentlig dosis vitalitet og dynamik i forhold til de lidt kedelige arrangementer af sangene på ”Pärlor av glas” (der i parentes bemærket var produceret af Lars Winnerbäck, som også havde produceret mesterværket ”Olyckssyster”. Man kan åbenbart ikke ramme plet hver gang).

Ud over de 9 nyskrevne sange på ”När alla vägar leder hem” indeholder den nye cd også de 7 fortolkninger af andres musikeres sange, som Lisa Ekdahl fremførte i programrækken ”Så mycket bättre”. Allerede på disse numre, som altså kronologisk er indspillet før de 9 nye sange, kan man høre Ekdahls glæde over at have fundet tilbage til det svenske sprog. 6 af de 7 fortolkninger er på svensk, og det er ikke de dårligste sange på den nye cd.

Det bliver spændende at høre Lisa Ekdahl live, når hun hen over foråret tager på en omfattende Skandinaviens-turné for at promovere de nye sange. Turnéen bringer hende også til Danmark, nærmere bestemt til Ålborg, Aarhus og København, som hun besøger i dagene 1.-3. april 2017.