Richard & Linda Thompson: Shoot out the lights
Kjartan er i færd med at anmelde samtlige album på 2003-udgaven af Rolling Stone Magazines liste over de 500 bedste nogensinde, og dette er nr. 333 på listen.
I 1974 startede den formidable og alt for ukendte folkguitarist Richard Thompson sit professionelle samarbejde med sin kone Linda med albummet I want to see the bright lights tonight, som er meget undervurderet, men et sandt mesterværk. Deres mest populære plade er dog nok den sidste de udgav, nemlig Shoot out the lights fra 1982. Deres ægteskab var ved at gå i spåner, og de blev skilt inden pladens udgivelse. Albummet åbner med den energiske "Don't renege on our love", som har meget vrede og bitterhed i sine undertoner. Den er opført næsten uden Linda, og det er lidt synd, for hun har en skøn stemme. Til gengæld får Richard virkelig blæret sig på spaden, og al hans følelsesmæssige tumult kan høres gennem strengene. Det næste nummer, "Walking on a wire", fokuserer mere på Linda, som synger for her. Det er en af pladens smukkeste sange. Richard synger kor til, men noget af det stærkeste på nummeret er hendes samspil med guitaren. Man kan mærke, at guitaren og stemmen har et virkelig unikt bånd, og det er ved at blive knækket, og hver tone af sangen prøver på at klippe det over.
På "Man in need" synger Richard atter for, og Lindas korrolle er noget større her. Den har et fedt riff, der fungerer som godt modspil til den stille "Walking on a wire". Det virker i starten som en sjov lille folk-rock-sang, men man aner, at den drejer sig om rigtig meget. Den efterfølgende sang" Just the motion" gør reelt ikke noget, "Walking on a wire" ikke gjorde. Det er igen Linda forrest, og det er igen en stille, følsom sang, hvor samspillet mellem Richard og Linda er formidabelt. Melodien er måske ikke så god, og den er også længere, hvilket den ikke rigtig har brug for at være. Der er meget der går godt på dette nummer, men det ender alligevel med at være et af de svagere numre, især fordi det er så let at sammenligne med "Walking on a wire". Titelnummeret er uden tvivl den bedste sang, hvor Richard synger for. Guitarens langsomme, simple riff på den sang er virkelig smukt, og det føles som om, hele verden styrter sammen, især under guitarsoloen, som er en af Richards bedste overhovedet, og han er ellers en fantastisk guitarist.
"Back street slide" er også en ganske fed sang, men den passer ikke helt ind på albummet efter min mening. Den er for sjov og for mekanisk, og selvom der er nogle ganske dramatiske toner i slutningen, så ændrer de ikke på at første halvdel er ret kluntet. Med sidste halvdel begynder det at blive voldeligt i lyden, hvilket måske var tiltrængt for at få et mere komplet billede. Linda kommer endelig til mikrofonen igen med nummeret "Did she jump or was she pushed?" Måden hun synger det på er helt fantastisk. Det føles som om kvinden, hun synger om, repræsenterer hende selv. Kvinden fra sangen begår selvmord, og da Linda tydeligvis var i live under optagelsen, er det ikke en selvbiografisk sang, men man kan næsten høre alle hovedpersonens tanker strømme rundt i Lindas hoved. Afslutningsnummeret er et af pladens mest triste. Det hedder "Wall of death", og det lyder virkelig deprimeret og desperat, og det på trods af en simpel, poppet melodi. Det runder mesterligt albummet af. Shoot out the lights er en virkelig god plade, og hvis du kan lide denne, så burde du også lytte til andet af parret.