Roskilde Festival 2016: Hello Psychaleppo

Hello Psychaleppo på Roskilde 2016
02-07-16
Af: 
Redaktionen

Dance the war away! "Dans krigen væk" er mottoet for denne unge kunststuderende fra Syrien, som så mange andre i sin generation har måtte flygte fra krigen i Syrien. Samer Saim Aldhr blander traditionel arabisk musik med en svedig blanding af club musik som drum n base, aggressiv electro, trip hop og arabisk popmusik fra 50'erne og 60'erne.

Hello Psycaleppo laver dansemusik med dybe rødder i beduinkulturen og henter inspiration i den karektaristiske følelse, som traditionel arabisk musik fremkalder hos lytteren. Begrebet "tarab" - en form for følelsesmæssig renselse eller kartasis, som er helt karektaristisk for den traditionelle arabiske musik versus vestlig musik, er ikke i sig selv en genredefinition, men kan bruges til at beskrive den effekt musikken har på lytteren.

Samer fik hele Apollo (Aleppo) scenen til at gå amok i dans på endnu en regnfuld eftermiddag på Roskilde Festival, men var ikke den eneste kunstner fra Syrien. I år blev selveste orange scene åbnet af ikke mindre end 50 musikere fra Syrien i selskab med Damon Albarn og en række andre gæsteoptrædere. Åbningen af orange scene er altid et vigtigt, symbolsk statement på Roskilde, og i år var ikke en undtagelse da The Orchestra of Syrian Musicians optrådte. Langt de fleste af de mange syriske musikere er stadig bosat i Syrien, og rent logistisk var det en stor satsning for festivalen, at forsøge at stable eventet på benene, men det lykkedes. Læs mere om koncerten på Undertoner.