Så syng da!

DGI melodibog 2016
20-12-16
Af: 
Peter Elmelund, Randers

DGI sangbog, 3. udgave. DGI melodibog, 3. udgave. Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, 2016.

”Musik gør én svag på en måde, så man bliver stærk.” Dette citat af vores alle sammens poet Benny Andersen står bag på den nye udgave af DGI sangbogen.

2016 har budt på nye sangbøger, bl.a. Efterskolesangbogen og tredje udgave af DGI sangbogen. To sangbøger, som har nogenlunde samme målgruppe. Især i efterskoleverdenen skal der nu tages stilling til, hvilke sangbøger, man vil satse på. Højskolesangbogen er stadig det uundgåelige førstevalg, men de to nævnte sangbøger indeholder mange af de sidste par årtiers ørehængere, som er gode indgange til fællessangen.

Fællessangen, der binder os sammen og gør os stærkere. Her kan være tekster, som åbner vores sind og gør os modtagelige for indtryk; en måde at blive svag på, som gør os stærke – ifølge Benny.

DGI sangbog er en fin lille himmelblå sag i blødt plastikomslag. De 300 sange er inddelt i 18 emner, som vi kender fra andre sangbøger: Morgen, aften, årstiderne, højtiderne, Danmark, menneskelivet og historien. For mig er de sidste 100 sange de mest interessante; det er også her, vi finder de fleste af de cirka 150 nyoptagede. Det drejer sig om emnerne danske evergreens og nyere danske sange samt sange på engelsk.

Nu med spiral

Alle sange er naturligvis med becifring, og i stedet for min sædvanlige brok over, at sangbogen ikke kan stå eller ligge selv, så man kan spille til, vil jeg glæde mig over, at DGI også har udsendt en korresponderende melodibog med spiralindbinding, så den eventuelt akkompagnerende person kan spille efter den uden fare for sammenklappede noder – hurra!

I melodibogen er der også noter, som sætter sangene ind i sammenhæng. Noterne er dog med meget svingende længde og indhold. Der er lange beskrivelser til mange af de gamle salmer, som det er let nok at finde omtale om andre steder. Det ville være mere interessant at få sat nogle af de nye sange ind i en sammenhæng. Eksempelvis er sangen ”Vi vil plante et træ” med både tekst og musik af Erik Busk. Men hvem er han, og hvornår er sangen skrevet?

Og Henning Toft Bro har skrevet en fin tekst med omkvædet ”Lev dit liv mens du har det / Lev det i stilhed og storm. / Se, fuglene letter mod vinden. / I modvind ta’r livet sin form.” Komponisten er blot angivet som Johnny Duhan. Der kunne altså godt have stået, at det var Dubliners' fine ”Don’t give up till it’s over”, der er gendigtet.

Til gengæld er der flere steder angivet forspil og mellemspil. Så nu kan den let øvede guitarist spille det karakteristiske forspil til ”Dansevise”, så sangen helt kan få Jørgen Ingemann’sk karakter.

Klassikere og kuriositeter

I afsnittet med danske evergreens er der både John Mogensen og Kai Normann Andersen, og minsandten om ikke ”Himmelhunden” er kommet med. Den er en sjældenhed i autoriserede sangsamlinger. Men jeg er ikke i tvivl om, at der faktisk er mange, der vil skråle med på ”Må man ta’ hunden med sig ind i himlen?” i et selskabeligt lag.

Beatles og andre klassikere er naturligvis pænt repræsenteret i afdelingen med engelske sange. Men som i Efterskolesangbogen er det mig en gåde, hvorfor Meghan Trainors debut ”All about that bass” står i sangbogen. Svaret må være derude et sted. I noterne står: ”Lyrisk har sporet et positivt budskab om kropsaccept.” Den lader vi lige stå et øjeblik.

DGI sangbogen er en superanvendelig sangbog, der sammen med Melodibogen er et godt redskab til fællessangen. Ifølge DGI er sangbogen beregnet til landets halvanden million (!) idrætsudøvere, men vi andre kan sandelig også bruge den.

Så vi følger Bennys opfordring: lad os synge os så svage, at vi bliver stærke!