Guide til Samsø Festival

14-07-15
Af: 
Julie Hugsted

I år bliver Samsø Festival 26 år, og Danmarks hyggeligste festival løber, som vanligt, af stablen i uge 29 (15. – 18. juli). Udover at pakke telt, solcreme og paraply er det altid godt at varme op til koncerterne hjemmefra. Vi har lavet en guide og en playliste med årets navne, så du rigtigt kan komme i stemning til turen til Ballen.

D-A-D

D-A-D blev dannet tilbage i 1984 og spillede sine første koncerter samme år. Bandet var et country-punket og underholdende alternativ til det alt for poppede og det alt for indadvendte, der dengang var de to fremmeste stilretninger på den danske scene. Bandet hed Disneyland After Dark indtil deres internationale gennembrud, hvor de efter trusler om sagsanlæg fra Disney-koncernen måttet skifte navn. 
D-A-D udgav deres første LP i 1985 og er med sine 31 år på bagen et af Danmarks ældste rockands.
 

Magtens Korridorer

Det danske rockband opstod sidst i 90’erne og havde succes med at spille op på kollegier såvel som på alternative fristeder. Bandet har igennem hele deres virke spillet egne dansksprogede sange. Teksterne handler om såvel parforhold, hverdagens trivialiteter og samfundsforhold. Magtens Korridorer blev i første omgang landskendte i Tæskeholdet i 1997 med sangen "Hestevise", og slog for alvor igennem efter at have medvirket i P3’s Karrierekanonen i 2005 med ”Lorteparforhold”. Året efter åbnede de Orange Scene på Roskilde Festival.

Scarlet Pleasure

Scarlet Pleasure er et dansk band bestående af tre unge fyre i starten af 20'erne, som i en lang periode boede og spillede koncerter i New York, inden de vendte hjem med masser af erfaring og musikalsk inspiration. Bandet er blevet et populært og forfriskende musikalsk pust af sexet pop, funk, soul og RnB på de danske radiobølger, og de har slået deres navn fast på den danske musikscene med singlerne "The Strip", "Under The Palm Trees", "Windy" og "Heat".

Stine Bramsen

Efter en succesfuld karriere som frontkvinde i Alphabeat tog Stine Bramsen i januar de første skridt på helt egne ben som soloartist med den uimodståelige single "Prototypical". Henover sommeren hittede hun stort på radio med det energiske og funky nummer "Move Forward". Nu har hun udgivet tredje singleforløber for debutalbummet, den stormfulde ballade, "The Day You Leave Me". Stine Bramsen skruer tempoet ned på den nye single, der også viser en mere sårbar side af den upbeat sangerinde.

Suspekt

Suspekt er bedst kendt som et hæsblæsende live orkester, der har optrådt på alle landets største festivaller og spillesteder. De har gennem tiden udgivet 4 albums: Suspekt, Ingen Slukker The Stars, Prima Nocte og Elektra. De har modtaget et hav af priser, heriblandt MTV's ”Best Danish Act”, P3's gennembrudspris, grammyer for bedste ”hiphop album” samt ”årets producere”. Suspekt har deres eget plade/produktionsselskab "Tabu Records", som gennem tiden har udgivet og produceret for en lang række større danske og udenlandske artister.

Lars H.U.G.

2015-albummet 10 Sekunders Stilhed brød 11 års albumpause og dobbelt så lang tids ventetid på, at den folkekære sanger igen tog munden fuld af modersmålet og føjede endnu et stort kapitel til den smældende sangskat.
Lars H.U.G. har været en central figur i dansk kulturliv, siden han i 1980 debuterede som frontfigur i netop Kliché. Solodebuten kom i 1984, hvor H.U.G. tolkede Søren Ulrik Thomsens City Slang og med Kiss And H.U.G. From A Happy Boy skiftede han til en jazzet lyd og engelsk lyrik, det gav to Grammys i 1997.

Johnny Madsen

Kvartetten, der går under navnet Johnny Madsen Band, er atter klar til at indtage sommeren med en velgørende omgang beske ballader, blå blues og bersærker-boogie. Og som de fleste ved, så kan man ”ikke blive træt af Madsen-band, fordi klassisk rock’n’roll simpelthen er tidløs, når den bliver spillet med hjerte, nerve og overskud”, som BTs Steffen Jungersen har formuleret det om netop dette ensemble. Seneste udgivelser fra Johnny Madsen er albummet Le New York fra 2011 og 2013-singlen ”Det lysner”.

Backseat

Seasoned And Served fra 2013 er syvende album fra Backseat, og befinder sig i bandets vante boldgade af americana, rootsmusik og voksenrock. Backseat (som i begyndelsen hed Backseatboys) debuterede i 1992 med albummet Wind Me Up, hvorfra singlen "Hey Good Lookin" blev et pænt stort radiohit. Op gennem 90erne fulgte flere album og nye hits som "Bitter Moon", "Half a Man" og "Kiss a Lots of Frogs" og som kronen på værket modtog Ivan Pedersen i 1996 en dansk Grammy som Årets bedste sanger.

Go Go Berlin

Go Go Berlin har på rekordtid cementeret sig som et af Danmarks største rocknavne og banet sig vej til stjernestatus med udgivelsen af det anmelderroste debutalbum New Gold, som efter over et år på gaden stadig klinger sig fast til den danske albumhitlistes top 10, og en endeløs række af hæsblæsende liveshows, som har henrykt publikummer verden over og fået toneangivende anmeldere til at lovprise bandet:

Medina

Medina har været blandt de mest succesfulde og populære musikere i Danmark lige siden hun havde sin gennembrud med kæmpehittet "Kun for mig" i starten af 2009. I løbet af de sidste tre år har hun ikke kun nationalt solgt mere end 500.000 eksemplarer af hendes ti største singler og mere end 130.000 eksemplarer af hendes to danske albums Velkommen til Medina og den seneste For Altid, Medina har også udgivet 19 musikvideoer på YouTube, der samlet har haft omkring 50 millioner visninger.

Outlandish

Trioen består af barndomsvennerne rapperne, sangerne og sangskriverne Waqas Qadri, Lenny Martínez og Isam Bachiri, der er vokset op i den københavnske vestegn, hvor de mødte hinanden i den lokale ungdomsklub. Bandet har eksisteret siden 1997 og i 200 udkom debutalbummet Outland's Official, hvor de miksede mellemøstlige og indiske toner, imens tekstuniverset også blev præsenteret på forskellige sprog, dog primært dansk.

Rasmus Seebach

Med debutalbummet Rasmus Seebach (2009) tog Rasmus Seebach hele Danmark med storm, og det varede ikke længe, før hits som Engel, Lidt I Fem og Natteravn fandt vej og borede sig fast i danskernes hukommelse. Debutalbummet har i skrivende stund solgt mere end 250.000 eksemplarer. Efterfølgeren Mer’ End Kærlighed (2011) bød på sange som "I Mine Øjne" og "Millionær", og Rasmus fik endnu en gang vist sit store sangskrivertalent og sin passion for de gode tekster og de fængende melodier.

VilD $mith 

De tre unge herrer i rap-gruppen Vild $mith, bestående af Vild Ting, Vild Son og HvidMayn, har haft vind i sejlene fra første dag. I 2013 blev de udvalgt som én af de 12 finalister i dette års KarriereKanonen, efterfulgt af en hæsblæsende koncert på Spot Festival. I august måned kulminerede det så med hele fire optrædener på Smukfest og kåringen som én af de tre vindere af netop KarriereKanonen. Kort derefter signede Vild $mith med Universal og i juni 2014 udgav de deres debutalbum Lever Det Liv der indeholder flere P3 hitsingler.

Coast

Bandets unikke lyd vil tage dig til de forblæste kyster i North Uist nær deres hjemby Southampton. Deres lyd altid leveres altid med power og lidenskab, der gør musikken både bevægende og dynamisk. Coast kombinerer deres keltiske rødder med rockmusikken. Deres live show vil begejstre og bevæge dig og deres drive og engagement har set dem kandidat fra pubber og klubber til de store etaper i hele Europa, der beviser de er et fantastisk liveband.

Julias Moon

Den københavnske trio Julias Moon har med raketfart skabt sig et navn efter, at deres første single ”Bay” blev Ugens Uundgåelige på P3 tilbage i oktober 2013. Sex og melankoli er gennemgående temaer i poptrioens tekstunivers, tematikker der har gjort sig gældende op gennem soul-traditionen og poppen. Med elektroniske cutting-edge produktioner skaber trioen en moderne nordisk lyd, der refererer til både amerikansk R&B, neo-soul, 80er synthpop, 90er Euro og nyere britisk electronica.

Sømændene

Genremæssigt har musikken rødder i den traditionelle sømandssang, men i praksis er showet i højere grad en folk/rockkoncert med de klassiske instrumenter som bl.a. violin, banjo og harmonika.
I november 2012 kunne bandet fejre deres første pris som årets Livenavn i kategorien DMA Folk. Sømændene har gennem de seneste 5 år oplevet stigende succes og ikke kun som livenavn. I 2012 har bandet således både opnået guld med albummet Havnens Fristelser fra 2010 og platin med Søforklaringer fra 2008.

Turboweekend

Turboweekend har allerede henrykket danske koncertgængere og anmeldere og placeret sig i folks bevidsthed med deres musik, der er den perfekte fusion mellem melodisk rock og dansable synth-pop. Udover publikums anerkendelse modtog de i 2011 en Danish Music Award i kategorien Årets Danske Livenavn og blev tidligere samme år udnævnt til Årets Gennembrud ved P3 Guld-prisoverrækkelsen. Året før havde de Årets Hit (Trouble Is) ifølge musikmagasinet Gaffa, som overrakte prisen til bandet til deres award-show.

Ankerstjerne

Sangen "Lille hjerte", som han har lavet med Shaka Loveless, er første single til det nye album. Den har haft massiv airplay i radioerne og ligger flot placeret på hitlisterne. I november 2014 vandt han en Danish Music Award for Årets Sangskriver sammen med Seebach-brødrene.  Ankerstjerne er opvokset i Hundige og i dag bosat på Vesterbro. I bund og grund er han præcis som de fleste af os andre. En ganske almindelig knægt fra forstæderne, der på sin færden gennem livet har gennemlevet opture, nedture, sejre og nederlag.

Gnags

Gnags er klar med Flashback Tour 2015! Det er et større cirkus Gnags præsenterer, når de rejser ud på tur. 25 mand er i øjeblikket i gang med at bygge showet op. Med scene, lys, lyd, lastbiler og busser. Showet vil præsentere alle hits fra Gnags' lange karriere. Vi kan nu løfte sløret for, hvilke musikere der er med i Gnags anno 2015. Gnags har lånt musikere fra både C.V. Jørgensen og Thomas Helmig. Niels Mathiasen: Sax, Søren Runge: Keys, Lars Daugaard: Trommer, Peter A.G.: Sang, guitar, Rune Harder Olesen: Percussion, Anne Seier: Kor, Henrik S. P. Poulsen: Bas

Hej Matematik

Singlen "Ik’ Ordinær" endte med at udvikle sig til en decideret comeback-single for de to ekstraordinære hitmagere. Succesen er blevet fulgt op af anden single "Cykler Uden Hænder" og deres EP Selvfed. Hej Matematik er en legestue, hvor der denne gang er eksperimenteret med dyrelyde, Vocoder, Rock legender, Ulige numre, det mørke, elektrofunk og det forbudte. Og den eftertragtede duo har da også gang i koncerterne, de kalder sig for et af Danmarks bedste liveorkestre – bedøm selv, for de kan opleves på de fleste større festivaler over sommeren.

Sonja Hald

Hjerte rimer aldrig helt på smerte, hvor snert det end måtte være hos Sonja Hald, men samfundskritikken tænder det blå blink når Jonas Dahl advarer om at “Du kan dø af det der”, eller når bandet kollektivt genstarter et slunkent Danmark i Vækstplanen. Den tidsløse musik kommer helt ud i krogene af et eget univers med kæmpestore guitarer, bundalvorlige trommer og bas, en sælsom blanding af elektronisk habengut samt banjospil.

Clemens

Clemens, der begyndte sin musikalske karriere i 1989 som DJ på en ungdomsklub i Sønderborg og med Lars Jensens (senere kendt som L:Ron:Harald) hjælp lærte Clemens at rappe, er blevet voksen. Efter at have stiftet familie og set tilbage på sit liv og sin lange karriere som dansk rapper, præsenterer 2015-udgivelsen Klemmedrengen mere personlige og reflekterede sider af Clemens.

Infernal

Infernal er en dansk pop/dance-duo, der slog igennem i 1997 med debutsinglen ”Sorti de l’Enfer”. Gruppen består i dag af Lina Rafn og Paw Lagermann. Et af gruppens tidlige kendetegn var deres eksperimenterende musikstil, hvor de blandede utraditionelle musikgenrer med moderne eurodance. Som eksempel kan nævnes hittet ”Kalinka”, der er bygget over en russisk folkemelodi med navnet ”Drobushki”.

Michael Falch & Hans Band

Den garvede sanger, der engang var frontmand i Malurt og Bodil-belønnet skuespiller fra Dan Turéll-filmene, er gået hen og blevet 58 år. Men ingen, der har oplevet ham de senere år er i tvivl om, at han netop nu når nye højder i sin live-optræden. Makkerparret Michael Falch/Lars Skjærbæk har dyrket en rocksound, der er lysere i beat og tone, og Falch har i sin lyrik fået ny luft under vingerne.

Michael Hardinger Band

Det bli’r ikke mere ægte! En stak af gamle Shu-Bi-Dua-medlemmer er sammen med guitaristen B-Joe og trommeslager Flemming Olsen klar til at fyre den af med de allerbedste, fedeste og sjoveste kæmpehits fra det omfattende Shu-Bi-Dua katalog. Oplev bl.a. "Hvalen Hvalborg", "Fed Rock", "Nam Nam", "Coffeville" serveret med power og energi af et af Danmarks bedste livebands – og forbered dig på et veritabelt rockfyrværkeri krydret med fællessang og masser af nostalgi.

De Eneste To

Simon Kvamm og Peter Sommer er to meget forskellige personligheder men alligevel funderet i samme jyske muld, i samme storby og med sideløbende karrierer. De tager tvedelinger under behandling og kalder deres to sideløbende liv for Dobbeltliv. Dualisme er at finde overalt på albummet: Det er Jyder, der bor i København, et tankespind over at være for meget og for lidt, en følelse af at have både ud- og hjemlængsel på samme tid og en erkendelse af at det at tage den med ro er lige så vigtigt som at gribe chancen.

Djämes Braun

Djämes Brauns egen recept på deres "sound" udskrives i en leg med ord tilsat deres rødder i hiphop, reggae og udformes i deres studie, som de selv kalder "den voksne mands drengeværelse"! Pilfinger og Kenno har leveret ikke mindre end 9 hitsingler, senest "Fugle", der blev et af sidste års største hits med bl.a. over 8 millioner streams, 2,5 million YouTube-klik og hele 5 måneder i Top 20 på iTunes!

S!VAS

S!VAS har de sidste par år markeret sig som en af dansk raps mest lovende nye navne med numre som "Bagved" med Jooks og "Choppet & Skruet" med MellemFingaMuzik, der har mere end 225.000 YouTube-views. Sidste efterår udsendte han nummeret #RVDG (Roser Ved Din Gravsten), som han selv har skrevet, produceret og lavet videoen til. Tracket var med til at positionere ham som en af de vigtigste stemmer i dansk rap. En position, der blev cementeret af hans medvirken på remixet af Katos Fuck Hvor Er Det Fedt (Part 2) med rappere som A-typisk, Ataf, Gilli, Streetmass, Kesi og Clemens.

Anders & Katrine (Lille Nørd)

Lille Nørd er noget af det mest populære børneunderholdning i Danmark lige nu! Næsten hver dag, når der tændes for Tv’et, kan ungerne opleve Anders og Katrine på Ramasjang. Den energi de to spasmagere er kendt for på TV, kan børnene nu også opleve live. Anders og Katrine klæder sig ud som dyr, synger alle deres Lille Nørd-hits, som bl.a. “Nu kører det”, “Anders og Katrine” m.fl., de laver sjov og ballade og giver børnene en kæmpe musikalsk og festlig oplevelse.

Disco Dasco med Swingtime

Elisabeth Dalsgaard fra Swingtime byder publikum op til dans med særligt fokus på Dirty Dancing. Alle de populære numre skal fyres af til en dansefest uden lige og alle er velkomne – uanset alder og niveau. Elisabeth underviser med en utrolig energi og danseglæde, der smitter og får alle til at smide hæmningerne og bare fyre den af.

MGP

Der er afholdt MGP-workshops rundt om i landet, hvor DR i samarbejde med Koda og de kommunale musikskoler sætter fokus på børnenes musikalske udvikling. I år gav Anna David, Esben Svane og Kristian ’UFO’ Humaidan sammen med lokale musikalske kræfter råd om sangskrivning og performance. 10 grupper blev udvalgt til at dyste i Gigantium i Aalborg og foran hele Danmark og traditionen tro kommer vinderne af årets Børne-MGP til Festivalen for at optræde med deres vindersange.