Genre: 
Pop

Ugens sang: Duerne flyver

Cæsar
19-10-15
Af: 
Jens Laigaard, Herning Bibliotekerne

Igennem hele efteråret sætter Bibzoom i samarbejde med Spil Dansk fokus på den danske sang og opfordrer dig til at synge dansk. I 15 uger - fra uge 34 og frem til uge 48 - er det en ny sang fra den danske sangskat der sættes under lup.

Ugens sang i uge 43: Duerne flyver

Tekst: Klaus Rifbjerg
Musik: Bent Fabricius-Bjerre  (begge 1967)

Filmen Jeg er sgu min egen fra 1967 var et samarbejde mellem nogle af tidens hotteste danske navne. Instruktør var Erik Balling, som netop havde haft succes med agent-parodierne Slå først Frede og Slap af Frede. I hovedrollen som den unge pige Annie så man Daimi Gentle, som alle kendte fra årets landeplage, ”Hvem har du kysset i din gadedør?” med Dirch Passer, og i øvrigt også forrige års landeplage, ”Skandale i familien”.

Hendes kæreste blev spillet af Bjarne Rasmussen – bedre kendt som protestsangeren Cæsar, ham med ”Storkespringvandet”. Manuskriptet stod Klaus Rifbjerg for, og musikken blev leveret af gentleman-komponisten Bent Fabricius-Bjerre, som nogle år forinden var blevet et verdensnavn med sin Grammyvinder ”Alley cat”.

Jeg er sgu min egen er en musical, og to af sangene hører til Fabricius-Bjerres fineste. Filmens store hit, ”Jeg sætter min hat som jeg vil”, bliver sunget af Daimi til en fandenivoldsk, cabaretagtig melodi. Lige så god, om ikke bedre, er Cæsars stilfærdige vise ”Duerne flyver”.

Fabricius-Bjerre havde svære kvaler med denne melodi, for Rifbjerg var kommet med helt færdige sangtekster, og denne her var et prosadigt uden enderim og med linjer af varierende længde. Men Rifbjergs tekst rummer en egen, slentrende rytme – og den har Fabricius-Bjerre udviklet til en flot melodi. Lidt melankolsk, lidt tøvende og med et strejf af chanson. Den passer perfekt til ordene, som egentlig blot er et øjebliksbillede fra storbyen med en stemning af ensomhed og længsel mod noget andet.

I filmen spiller Cæsar akustisk guitar, mens han synger, og efter de sidste ord tager strygeorkesteret lige så stille over. Det sker noget mere elegant end man ellers er vant til i ældre film.

Jeg er sgu min egen fik ikke noget stort publikum, og var det ikke for musikken, ville den være glemt i dag. Men den kan godt tåle at blive set som halvanden times nostalgitrip, især på grund af de dejlige melodier.

”Duerne flyver” er blevet indsunget af adskillige kunstnere og findes også i et par instrumentaludgaver. I 2006 blev sangen optaget i den danske kulturkanon.

Sangtekst her

Sangbare versioner af alle fællessangene her