Genre: 

Ugens sang: Inderst Inde

31-08-15
Af: 
Julie Hugsted

Igennem hele efteråret sætter Bibzoom i samarbejde med Spil Dansk fokus på den danske sang og opfordrer dig til at synge dansk. I 14 uger - fra uge 35 og frem til uge 48 - er det en ny sang fra den danske sangskat der sættes under lup. 

Uge 36: Inderst inde


Dansk tekst: Søs Fenger, 1997
Svensk tekst: Uno Svenningsson, 1994
Dansk raptekst: USO, 2007
Komponist: Uno Svenningsson, 1994


”Inderst Inde” blev første gang udgivet på dansk af Søs Fenger 1997. Nummeret var et af to nye numre på opsamlingsalbummet Gamle Flammer.
Tolerance, fred og forståelse
Mange genkender nok det vemodige og stærke nummer, når de hører den karakteristiske cello-solo, som åbner nummeret og efterfølges af enkel strumming på akustisk guitar. Nummeret eksisterer i en række forskellige afskygninger, men fælles er, at det altid har været en sang, der er fulgtes med menneskers bestræbelser for at skabe tolerance, fred og forståelse.

Det svenske ophav


Nummerets ophav er imidlertid svensk, hvor den er skrevet i 1994 af Uno Svenningsson. Svenningsson skrev sangen til sit selvbetitlede debutalbum og nummeret er siden blevet oversat til både dansk og finsk – i alle tre lande har nummeret opnået stor popularitet. ”Under Ytan” blev fra begyndelsen benyttet i forbindelse med svenske kampagner imod vold.

Kampagner imod vold


I Danmark slog hitballaden for alvor igennem til befolkningen da den i 1998 var titelsang til en kampagne for mere tryghed og omsorg i samfundet. Kampagnesangen blev fulgt op af video og billedmateriale der, i det offentlige rum, satte fokus på omsorgssvigt, misbrug, vold og kriminalitet.
I dag er nummeret efterhånden bedre kendt som Natteravnenes slagssang, når der er kampagner fra organisationen, hvor voksne går på gaden i nattelivet for at skabe tryghed iblandt unge. – Natteravnene opstod ligesom nummeret efter svensk forbillede. 

USO fra Palæstina

Hører man imidlertid ikke til de generationer, som kan huske lyden af ikkevolds-kampagner i 1990’erne, kender man måske bedre USO’s version, hvor han og Fenger skaber en ny version, der handler om at flygte fra kampene i Gaza, ankomme til det kolde nord og møde den ignorance og intolerance, som rapperen selv har oplevet i mødet med Danmark.

Sangtekst her

Sangbare versioner af alle fællessangene her