Genre: 
Pop

Ugens sang: Kender du det?

Søren Kragh-Jacobsen
27-10-15
Af: 
Niels Mark

Igennem hele efteråret sætter Bibzoom i samarbejde med Spil Dansk fokus på den danske sang og opfordrer dig til at synge dansk. I 15 uger - fra uge 34 og frem til uge 48 - er det en ny sang fra den danske sangskat, der sættes under lup.

Kender du det?
Tekst & musik: Søren Kragh-Jacobsen

”Kender du det?” eller ”Mona Mona Mona” som mange nok husker den bedst som. En sang som de fleste danskere kender og har et forhold til. Hvad enten det er det der med kærligheden, lejrskolen eller det der med tøjet, stemmen eller noget der er forbundet med puberteten. Sangen udkom i 1975 og på trods af at det er 40 år siden, så er sangen stadigvæk ligeså aktuel som da den udkom.

De store følelser

”Kender du det?” omhandler mange af de store følelser i ens teenage liv som man kan komme ud for. Kærligheden, usikkerheden og det der med at passe ind i et fællesskab. Som Søren Kragh-Jacobsen selv fortæller om sine sange ”Jeg prøver at skabe et musikalsk univers, som man kan opdage ting i…” og ”jeg kan godt lide at tingene ikke er penslet ud, at man skal tilegne sig det lidt efter lidt.”
Det billedsprog som Søren Kragh-Jacobsen får frem fra teksten er i hvert fald noget som alle teenagere kommer igennem på et eller andet tidspunkt. Og det er i den sammenhæng at sangen er eviggyldig – fordi vi alle har oplevet det sangen beskriver i en eller anden grad.

Om komponisten

Søren Kragh-Jacobsen har, ud over albummet ”Hinkeruder på motorvejen”, også udgivet albummet ”Tur – Retur” fra 1978. Derudover har han i en lang periode kastet sig primært over arbejdet med at instruere film. Hans seneste album udgivelse i 2001 kom i stand efter at DR P3s radioprogram Strax og dens lyttere havde kørt en massiv kampagne for at få ham til at indspille et nyt album. Så hvem ved om der skal en ny kampagne i gang for at få Søren Kragh-Jacobsen til at indspille endnu et album?


Sangtekst her
Sangbare versioner af alle fællessangene her