Genre: 

Ny klassisk sangbog for børn og voksne

Højskolesangbogen for børn
04-01-19
Af: 
Peter Elmelund

Højskolesangbogen for børn. Folkehøjskolernes Forening, 2018

Altid godt med nye sangbøger for børn. Og nu er vores ærværdige højskolesangbog minsandten også kommet for børn.

Øh, børn går da ikke på højskole? Næ, men mange børn har alligevel stiftet bekendtskab med den nok mest udbredte verdslige sangbog i Danmark, når der i større og mindre forsamlinger er blevet sunget fællessang.

Ifølge forordet i Højskolesangbogen for børn fik Folkehøjskolernes Forening i 2014 en henvendelse fra Eline Bojsen Haarder med forslag om ”udgivelse af en sangbog, der indeholdt udvalgte sange fra Højskolesangbogen, som var særligt velegnede for børn. Denne bog er resultatet ...”

Fint nok, men så må man andetsteds finde ud af at, geologen Eline Bojsen Haarder er datter af tidligere minister og højskolemand Bertel Haarder og dermed også har et indgående kendskab til højskolemiljøet.

Og man har valgt, at hun også indgik i sangbogens redaktion sammen med forfatteren Dy Plambeck samt kommunikationschef Jakob Bonde Rasmussen og generalsekretær Niels Glahn, begge fra Folkehøjskolernes Forening.

Til Højskolesangbogen for børn har redaktionen udvalgt 74 sange, som overordnet set følger temaerne fra ”de voksnes” sangbog. Nu er størrelsen i A4 – cirka fire gange større end Højskolesangbogen. Men stadig i den klassiske højskoleblå farve med en stilig vignet i guldtryk på forsiden.

Nodebilledet er identisk med forlæggets, men nu er der fine illustrationer i farver til alle sangene, så de 74 sange fylder 95 sider. Tegneren Zarah Juul tilføjer sangene sin lyriske, enkle streg, som giver god bund for en videre snak om sangene.

Nu kommer fuglene igen

Så det er bare med at gå i gang. Første sang er en af B.S. Ingemanns ”Morgensange for Børn” – nemlig ”I østen stiger solen op”. Den ledsagende tegning domineres af en stor sort fugl, selvom der ingen fugle er i sangen. Jeg tror, tegneren Zarah Juul holder af fugle, som kvidrer med flere steder i bogen. Minsandten om ikke også ”Julen har bragt velsignet bud” flankeres af en stor, sort fugl. Nå, det giver da stof til en god dialog med det spørgende barn.

Når redaktionen bebuder, at det er udvalgte sange fra Højskolesangbogen, skal det tages med et gran salt.

Morgensangen ”Buster”, sommersangen ”Lyse nætter” og aftensangen ”Under stjernerne på himlen” står ikke i de gængse højskolesangbøger. De tre sange kom med i tillægget Det blå sanghæfte. Sanghæftet fra 2016 er et supplement til Højskolesangbogen og består af 17 nye sange, som er udvalgt blandt over 100 forslag fra højskolefolk landet over.

Det blå sanghæfte skulle oprindeligt også have Halfdan Rasmussens fine ”Gå stille og tyst” med melodi af Janne Mark med. Den kan vi til gengæld få glæde af nu i Højskolesangbogen for børn.

Det er såmænd Jens vejmand

Den ene klassiker afløser den anden. Fra ”Jens vejmand” og ”Lærkereden” til nyklassikere som ”Du, som har tændt millioner af stjerner” og ”Sensommervise”. En liflig fornøjelse at læse det alfabetiske register forrest i bogen.

Hvor man dog netop ikke finder eksempelvis ”Jens Vejmand” og ”Sensommervise”. For registret er faktisk register over 1.linje i sangene, så man skal huske, at ham dér Jens starter med ”Hvem sidder der bag skærmen” og ”Sensommervise” jo er ”Æbler lyser rødt”. Der var faktisk også samme smutter med vejmanden i forrige udgave af Højskolesangbogen, men blev rettet til 18. udgave. Få lige det rettet til 2. oplag af nærværende Højskolesangbogen for børn, tak.

Jeg elsked dig så inderlig

For jeg tror, der kommer et andet oplag.

Umiddelbart tænkte jeg ”Hvorfor nu denne sangbog – vi HAR jo Højskolesangbogen”. Men jeg ser den som en lækker og overskuelig børnesangbog, der sammen med voksne helt sikkert kan give gode fælles sangoplevelser og dialoger; også gerne ud fra illustrationerne.

Et enkelt sted har tegneren en anderledes tolkning. Den klassiske kærlighedssang ”Det var en lørdag aften” får her en ny vinkel. Tegningen viser en lille, trist pige sidde på gulvet ved siden af et stearinlys, en mekanisk legetøjsmus og en fyldt katteskål. Og på plankeværket udenfor vinduet sidder to katte og kissemisser. Ak ja, den ulykkelige kærlighed kan også være til den elskede kat; dét kan et barn forstå. Fin lille finurlighed.

Så syng da, Danmark

Højskolesangbogen for børn kan fint bruges sammen med Højskolesangbogen, som jo kommer i 19. udgave næste år. Og mon ikke vi dér finde de sange fra nærværende, som ikke er i 18. udgave?
Det er i hvert fald mit håb, at slutsangen i børneudgaven endelig kommer i Højskolesangbogen, så vi alle kan synge den uopslidelige godnatsang ”Solen er så rød, mor” – Carl Nielsen og Harald Bergstedts sublime mesterværk.

Højskolesangbogen for børn er en fin indgangsvinkel til de voksnes sangskat. Både for børn, men sandelig også for voksne, som hermed kan åbne for vores sanglige tradition og få gode samtaler med de større og mindre børn.