Shu-bi-læum - 40 års fornøjelser med Shu-Bi-Dua

05-11-13
Af: 
Kenth Kjeldgård Nielsen

40 år er der nu gået siden Danmark første gang stiftede bekendtskab med Shu-bi-dua. Et band som  gennem flere årtier har været med til at sætte en fest i gang med sjove fordanskninger, egne ørehængere, underfundige vinkler og betragtninger på Danmark og danskerne. Det markeres med albummet 40 års shu-bi-læum -  De 40 største hits. 

Men er pladen nødvendig? Altså, vi har alle numrene på andre udgivelser, og senest er Shu-Bi-Duas samlede udgivelser kommet i to bokssæt. Men for nye lyttere eller dem som gerne vil have noget solid dansk pop er det en ganske hæderlig udgivelse og et godt bud på "noget med Shu-Bi-Dua".

Og de er her allesammen: "Fed Rock", "Vuffeli-Vov", "Hvalborg", "Costa Kalundborg", "Brdr. Gebis", "Midsommersangen", "Kære Lone" og en masse andre, som rigtig mange danskere kender og kan synge med på.

Vi tager her et kig på nogle af sangene fra det nye jubilæumsalbum og tegner et miniportræt af gruppen.

Sangene - fordanskningerne

I de første år indspillede Shu-Bi-Dua en række sange, der var baseret på gamle rock- og pop-klassikere. Der var tale om spøjse danske tekster, der absolut intet havde tilfælles med originalen. Men de var ørehængere, velspillede og ofte med flotte vokalharmonier.

Det allerførste udspil var"Fed Rock" (1973) - en dansk tekst til en tillempet version af Elvis-klassikeren "Jailhouse Rock". Tillempet, fordi Michael Hardinger påpeger et sted, at Michael Bundesen havde talt forkert, så der rent faktisk er en takt for meget. Men skidt med det - nummeret swinger, og Shu-Bi-Dua var på banen.

Og Shu-Bi-Dua fulgte  formlen med at tage klassikere op og fordanske dem.  Et andet eksempel herpå er "Stærk Tobak".  Den er baseret på "Twist and Shout", som er indspillet af en lang række kunstnere, ligefra The Top Notes (original), og Isley Brothers til The Beatles, Brian Poole & The Tremeloes og The Who.

Det samme gælder sangen om "Folkevognen". Den er taget op efter den gamle blues-klassiker "Mercury Boogie", som måske er mere kendt under titlen "Mercury Blues". Denne er også indspillet i et hav af versioner - bl.a. med Canned Heat, Steve Miller Band og danske Big Fat Snake.

I "Sagnet om regnormen Kurt" får vi dels præsenteret nogle flotte vokalharmonier og en tekst, der på forunderlig vis leger med sproget. I linien "de surfer lidt og skalperer en ged" får vi et hint til originalen. Sangen er nemlig baseret på "Surfin USA" fra Beach Boys med et stænk af deres "I Get Around" og lidt "Sweet Little Sixteen" af Chuck Berry. Berry er også ophavsmand til originalen af "Lulu Rocken Går", nemlig "Johnny B. Goode". Igen en klassiker, der er indspillet i et utal af versioner.

Sangene - Shubbernes helt egne

Med tiden fik Shu-Bi-Dua mere gang i helt egne kompositioner. Selvom sangene stadig blev holdt i en munter tone med et twist af underfundighed og ordspil, blev der også plads til seriøse emner. En af de første var sangen om hvalen "Hvalborg". Inspireret af en udstoppet hval på Københavns Universitet - og  måske også den hval, der i 60'erne og 70'erne blev vist frem på markedespladser rundt omkring i Danmark - forholder Shu-Bi-Dua sig til hvaldrab. Sangen blev hurtigt folkeeje, og det blev en fast gimmick ved koncerterne, at bandet blev overdænget i kiks fra publikum...en linie i sangen handler nemlig om "kiks vi havd' i lommen"...

På sangen om "Costa Kalundborg" berører Shu-Bi-Dua miljøproblematikken. "Eskimoerne får solstik og Sahara bli'r til is og Danmark bli'r det nye tropeferieparadis" lyder en linie i sangen. Ja, man siger jo at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, men mon ikke dette skal forstås særdeles ironisk?

"Det' en lille og krukket dille..." - en slet skjult henvisning til firsernes store modedille, den lille grønne "La Coste-krokodille". I sangen "Askepot" behandler bandet mobning, ensomhed - det at være udenfor, hvis man ikke lige har råd til at være som de andre. Sangen var oprindeligt på Shu-Bi-Dua 9

Men det er ikke alvorstunge emner det hele. Alle os, der har hund, kan vel kun være enige i at "der er intet så skønt som en "Vuffeli-Vov". Et eviggyldigt feel-good-nummer til alle hunde og hundeelskere.

Der var også plads til de mere småfilosofiske indslag. I "Den Røde Tråd" stilles der på finurlig vis spørgsmål til livet som sådan. Hvad er man før man bliver til..."en tanketorsk? et puslespil?" Og ikke mindst - hvad sker der når man dør?  Hvad sker der "når livets skjorte bli'r for kort?" En fin, næsten eftertænksom sang, med sjove sproglige billeder. Og igen flotte kor-arrangementer.

Og netop kor-arrangementerne er værd at lægge mærke til. Ofte er de mere end bare "ju-huu" eller "ahh-uuhhh". Det er spørgsmål, det er kommentarer. I "Knuden" spørger koret f.eks. "hvad er'et han siger?".  I "We Wanna Be Free" lyder det meget foruftiget at "hverken gods eller guld (kor: eller gas eller vand) kan gøre bager til slagter. Vise ord må man sige...

Shu-Bi-Dua

Selve bandet opstod tilbage i 1973 som lidt af en tilfældighed. Michael Hardinger og Michael Bundesen kendte hinanden fra Danmarks Radio. Hardinger spillede i forvejen i en gruppe kaldet Passport, som Bundesen trådte ind i. De udsendte så nærmest for sjov "Fed Rock" under navnet Shu-Bi-Dua, og da den blev en succes, valgte man at fortsætte.

Det var især i 1970'erne og 80'erne at Shu-Bi-Dua havde deres storhedstid. Fra 1974, hvor de udsendte det første album og frem til omkring 1985 kom der et album omtrent hvert år. På nær det første album, der bare hedder Shu-Bi-Dua har de hver især kun et nummer som titel - eller et årstal. Den der rettelig kunne have heddet 5'eren blev til  '78'eren- den kom i ...ja, 1978.  Deres sidste regulære studiealbum, Shu-Bi-Dua 18, udkom i 2005. Det var godtnok stadig egne tekster, men denne gang i form af frie fortolkninger af H.C. Andersens eventyr.

Der har gennem årene været en del forskellige medlemmer af Shu-Bi-Dua. Som nævnt var de to gange Michael hhv. Bundesen og Hardinger med fra starten, og det var især Hardinger der stod for teksterne. Disse to herrer har været ude og inde, men det er især Michael Bundesens karakteristiske stemme, som de fleste nok forbinder med Shu-Bi-Dua. Af andre  der har været med kan nævnes Kim Daugaard, som har leveret bas og korvokal siden 1977, Kasper Winding var med i årene 1981-84, Jørgen Thorup 1987-2001 og Ole Kibsgaard fra 1997.

Det kan være lidt svært at sige, om Shu-Bi-Dua stadig er aktivt som samlet band. De har som nævnt ikke udsendt decideret nyt materiale siden 2005, og desværre blev forsangeren Michael Bundesen ramt af en blodprop  i 2011 og er såvidt vides stadig under genoptræning. Så indtil videre er bandet i hvert fald på pause.

Derfor må vi så nyde den lange række af hits og andre gode numre, som Shu-Bi-Dua har leveret gennem mange år. På det nyeste jubilæumsopsamlingsalbum her er det de 40 største hits, vi får. Men skulle man have lyst til at dykke længere ned i Shu-Bi-Duas udgivelser, kom der for et par år siden et par ganske fine bokssæt, med de samlede værker og booklets, Shu-Bi-Dua 1-9 og 10-18 .   Bibzoom siger tillykke med jubilæet!