En ægte hyldest til Jens Johansen
Vocal Line: Lyden af et livsværk
Fortalt til Maria Lya Leerbeck af Jens Johansen m.fl.
Forlaget Fortæl, 2024
Her til sommer udkom denne flotte bog om det rytmiske kor Vocal Line fra Aarhus. Koret er i dag det ypperste indenfor rytmisk kormusik – et kor, der er idealet for de efterhånden mange rytmiske kor.
Danmark har en særdeles rig kortradition. I århundreder har vi haft mange klassiske kor. Og har stadig, men over hele landet ser vi, at gennemsnitsalderen er steget markant gennem de sidste årtier.
Med popmusikkens fremmarch de sidste knap 70 år er der også kommet et ønske om at synge de velklingende popsange i flerstemmige udgaver.
Det er blevet gjort, også af de klassiske kor, og ofte som ’lidt ekstra’; måske et anderledes ekstranummer.
Denne holdning til den rytmiske korverden har et menneske i Aarhus arbejdet på at ændre.
Vi taler om korleder Jens Johansen, som nu har været leder af Vocal Line siden 1991. Et kor, hvis ypperlige standard viser den rytmiske korsangs status i dag.
”Vocal Line: Lyden af et livsværk” er både Vocal Lines historie og beretningen om udviklingen af den rytmiske kormusik – primært i Aarhus.
Bogen om Jens Johansen
Det er forfatteren Maria Lya Leerbecks første bog. Under bogens titel står ”Fortalt til Maria Lya Leerbeck af Jens Johansen m.fl.”. Det er sandelig beskedent – det er jo Leerbeck, der har samlet de mange ord til en særdeles læsevenlig og nærværende beretning.
”Vocal Line. Lyden af et livsværk” har seks store kapitler omkranset at en intro og et outro – som et musikværk.
Introen starter med en koncert februar 2023, hvor Jens Johansen for første gang hører Vocal Line fra tilskuerpladsen. En så uvant rolle.
Men en rolle, der en skønne dag bliver virkelighed: den dag, hvor det ikke er Jens, der er leder mere, nærmer sig. Bogen er gennemsyret af bevidstheden om, at den nu 72-årige korleder en dag skal afløses. Han citeres ofte for spørgsmålet ”Hvordan slipper Vocal Line af med Jens Johansen?”.
Og det er svært. For alle involverede i Vocal Line er ikke i tvivl: Jens Johansen ER Vocal Line.
Dette statement dokumenteres overbevisende i de fire kapitler, der hver dækker et årti i korets historie.
Forberedelsen
Inden da får vi et kapitel 0: Jens før Vocal Line. Den klassiske beretning om drengen fra det musikalske hjem, der langsomt men sikkert finder sin rette hylde indenfor musikken. Læser musikvidenskab og tager diplomeksamen i musikhistorie og teori på konservatoriet. Men får først ønskeuniversitetsjobbet i 1985 – det har han endnu. Jens Johansen starter flere rytmiske kor, og han arbejder, sammen med sin medsyngende hustru Anne Mette, hen imod et superkor.
Nu kører det
Så er vi endelig ved kapitel 1, der starter med den skelsættende indbydelse 11. januar 1991 til 50 udvalgte sangere: Vil I være med til at starte kor? Og som der senere står: Så kører det ud over stepperne.
I begyndelsen er der også band på, men det droppes i slutningen af 1990’erne, så a capellaklangen kan forfines.
Vi får tidligt et fingerpeg. På en udlandstur, hvor korlederen slår benet og bliver ukampdygtig, synger Vocal Line uden dirigent. Og det kan la’ sig gøre, fordi alle sangerne kender Jens Johansens direktionsdirektiver til mindste detalje. Ja, det kender jeg selv fra et mangeårigt korvirke – og det er en fantastisk og skøn oplevelse.
Bogen har en del steder denne underliggende strøm af det uundgåelige: Hvad sker der, når Jens Johansen ikke mere er korleder?
Du er ikke alene
Specielt for Vocal Line er også de skiftende ’meddirigenter’. Johansen inddrager generøst talentfulde sangere, der både kan skrive arrangementer og formidle dem. De første er Morten Kjær og Malene Rigtrup, som i dag er navne i den rytmiske sangs vide verden.
I 2. kapitel om 00’erne får vi også Anne Mette og Jens Johansens døtres historie. Som kaldes Vocal Lines søstre. To piger, der udvikler sig i forskellige retninger, hvor Cecilie tidligt kommer med i koret, og Mathilde, der ’ikke fanges af musikken’.
I 10’erne kommer medlederen Line Groth med, og korets grad af professionalisering stiger med ansættelse af producent. Der er store oplevelser som backing for Rolling Stones på Orange Scene og turne til Brasilien.
Vi får et medkig ind i tourbussen og hører om diverse rutiner/ritualer i koret. Det er der nok i de fleste kor – uanset størrelse og rangplacering. Her beskrives også fint ’afterglow’ – dén følelse, optrædende oplever efter præstationen på scenen.
I 2020 oplevede vi som bekendt COVID-19, og Vocal Line – som mange andre kor – afprøver nye veje og nye platforme.
Bogen igennem giver menige medlemmer deres besyv med – fra den purunge sopran til den 61-årige bas. Det er rigtig fint, at vi også får beretninger fra håbefulde sangere, der ikke er blevet optaget.
At fortælle om den store skuffelse er en modig handling.
Det udefinerbare
Efter de fire kapitler med hvert deres årti får vi kapitlet ”De store landskaber”, hvor vi præsenteres for ”det, der ikke kan fortælles kronologisk”. Blandt andet den store betydning, som fru Anne Mette gennem hele forløbet har haft for Vocal Lines liv og levned.
Der bydes også ind på forklaringer på, hvad der gør Vocal Line så speciel. Og heldigvis er der intet entydigt svar. Som i resten af livet spiller mange faktorer – og deres indbyrdes placering – ind i det samlede (lyd)billede. Der tales om den store klang, den nordiske klang, det relativt store kor. Fra starten er Jens Johansen gået efter at vokalisere popsangen; ikke bare efterligne originalen. Men som eet af kormedlemmerne tørt bemærker: ”Wir kochen auch nur mit Wasser” – her er ingen trylleeleksir. Men der er en Jens Johansen. Og selvom han også betegnes konfliktsky, har hans kompromisløse ambitionsniveau gjort Vocal Line til det, det er i dag.
Svaret blæser i vinden
Bogens outro har titlen ”Et nyt kapitel”. I dag er både Gunnar Sigfusson og Tine Fris-Ronsfeldt meddirigenter. Tilsammen med Jens Johansen kaldet Trianglen. Men stadig med en ubestridt leder. Men bestyrelsen er bevidst om tidsfaktoren: Hvem skal en dag overtage? Først nu har Jens Johansen fået en kontrakt som led i strukturel omlægning og formalisering.
Nærmere en løsning kommer bogen ikke, slutreplikken er ”Store ting på vej, som Jens skal stå i spidsen for”.
Bagerst i bogen har vi en liste over samtlige 181 sangere i Vocal Line i årene 1991-2023. Og der er flere navne, vi kan nikke genkende til.
”Bogen om Vocal Line: Lyden af et livsværk” er en flot og velskrevet hyldestbog til Jens Johansen og Vocal Line, som vi mange korsangere og musikere læser med glæde og genkendelsesnik. Ja, Vocal Line er unik, men de mange korhistorier kendes i utallige varianter.
Og så er det spændende, hvornår Jens Johansen sig tak og farvel.