Bliv dirigent – og lev længere!

Peter Dirigent
14-05-23
Af: 
Peter Elmelund

Henning Kirk: Musik & alder – om musik og sang gennem livet
Forlaget Clemmerdu, 2023

Med denne overskrift foregriber jeg bogens konklusion.

På under 50 sider formår speciallæge i samfundsmedicin Henning Kirk at overbevise læseren om, at det bedste job for at sikre en høj alderdom er – dirigent.

I den nystartede serie ”Musik & …” har forlaget Clemmerdu udgivet denne bog, der har alder som emne. Første bog i serien var den mere voluminøse ”Musik og nationalitet”. I stedet for et større noteapparat tilbyder forlaget en online ressourceside til bøgerne, hvor yderligere kommentarer og noter placeres. I skrivende stund er denne endnu ikke tilgængelig til ”Musik & alder”.

Henning Kirk, speciallæge i samfundsmedicin, er forfatter til blandt andet bogen ”Hjernen bag erfaring” fra 2004. Her beskriver han, hvordan man – også som ældre – kan træne og udvikle sin hjerne. Kirks motto vedr. hjernen er ”brug den eller mist den!”.

Videnskabsmandens frikvarter
I ”Musik & alder” holder videnskabsmanden et slags frikvarter og fortæller om, hvordan sange og musik følger os gennem livet. Og som privatperson (med en professionel viden) behøver Kirk ikke en længere indledning og videnskabelig konklusion, men skriver af karsken bælg – fra hjertet.
Derfor kan bogen også holdes på under 50 luftige sider.

Bogen er inddelt i fem dele.
Første del går lige på med en barndomserindring holdt i fortællende nutid: Den lille Henning bliver puttet af sin mor, der synger ”Solen er så rød, Mor”. Moderen synger ikke helt rent, det gør faderen. Men moderens sang er den rigtige; hun har den rigtige klang.
Forfatteren erindrer en stærk dialog. Faderen siger ”Den er jo skrevet af en nazist!”, hvortil moderen hvisker ”Jamen det kan ræven og solen da ikke gøre for – heller ikke Carl Nielsen”. Og det er jo så sandt – og kerneeksemplet på, at en melodi og sangtekst kan følge os hele livet.

Godnatsangen overlever på grund af de stærke følelser. Henning Kirk havde også en Alzheimer-ramt onkel. Tidligere pianist, der stadig kunne spille. Og som ved hjælp af musikken pludselig kunne formulere hele sætninger. Det er et område, der er forsket en del i de sidste årtier.

Her opstiller forfatteren en trekant, hvor de tre hjørner består af kognition, emotion og motorik. Kombinationen af følelser/emotion og motorik mobiliserer kognitive ressourcer. Dette uddybes, og Kirk overbeviser os om musikken positive virkning. Som han siger, har en musiker ikke en ’udløbsdato’, men har musikaliteten hele livet og kan bruge den. Hvis resten af kroppen naturligvis fungerer.

Henning Kirk sætter ord på musikkens indvirkning på ham gennem livet. Fra godnatsangen over den gåsehudsfremkaldende ”Lysets engel går med glans”, Cliff og Elvis, til hans entré til den klassiske musik: Mendelssohns violinkoncert.

Mulighed for vækst
Efter år 2000 har videnskaben bevist, at der er mulighed for hjernemæssig fremgang hele livet. Især krydskoordinering af hænderne medfører vækst af hjernebjælken. Det kan være klaver- eller guitarspil, og det ypperste er musikdirektion. Nå ja, så nævner han også strikning, som sandelig kræver både koncentration og krydskoordinering.
Storhjernen er altid aktiv i startfasen. Men med øvelse og rutine tager lillehjerne over, og den kan ’vækstes’. Derfor har mange musikere også et stort repertoire af udenadsmusik – lillehjernen klarer det.

I dirigentens værksted
De sidste to dele af ”Musik & alder” er om direktionen, som Kirk kalder den ultimative og langtidsholdbare hjernetræning. Forfatteren har været i dialog med den dansk-italienske dirigent Giordano Bellincampi og giver et indblik i dirigentens arbejde. Fra den første forberedelse til koncerten. Og som Bellincampi siger om øjeblikket lige før første møde med orkestret: Point of no return.

Bogen slutter med overskriften ”Dirigent, aldring og hjerne”. Kirk er ikke i tvivl: dirigenter lever længere – orkesterdirektion er den optimale måde at udvikle hjernen på. Her vil jeg godt lige tilføje, at man så tager som en selvfølge, at resten af kroppen også vedligeholdes …

Her slutter bogen så, en smule brat. Men det er forfatterens frie valg. Så må læseren selv opsummere og konkludere. Hvilket jeg har gjort med denne artikels overskrift.
Litteraturlisten er på blot syv bogtitler; der kommer måske mere på den kommende ressource-side?

”Musik & alder – om musik og sang gennem livet” er en fin lille bog, der giver Henning Kirks uforbeholdne mening om sammenhængen mellem musik og livet, livskvaliteten. Bogen er et underholdende ’frikvarter’, som sandelig også giver stof til tanke og eftertanke.
Jeg kan (også) kun opfordre til at synge og spille. Endnu mere.

Og måske ligefrem indlære lidt orkesterdirektion derhjemme foran spejlet? Orkestret må man så forestille sig i fantasien …