faerd - nyt album fra Ole Frimer Band

faerd - Ole Frimer Band
28-01-20
Af: 
Kenth K. Nielsen - Det Kgl. Bibliotek - Aarhus

Ole Frimer Band: faerd

LongLife Records 2019

Albummets titel faerd  - en gammledags, eller moderne computermåde at stave begrebet "færd" på? - rammer ganske præcist albummets indhold. Sidst vi hørte fra Ole Frimer Band på dansk var det med albummet Blålys. Nu er der gået nogle år, nogle oplevelser, og en modning af sange - derfor var tiden nu til at udgive det nye album, fortæller Ole Frimer i en snak, jeg havde med ham forleden.

Og vi kommer vidt omkring på faerd. Både geografisk, tidsmæssigt og mentalt.  Det at det er på dansk giver nogle andre dimensioner til teksterne, mener Frimer. Der er en mere direkte forståelse eller kommunikation med lytteren, for nu forstår man teksterne. Frimer forsøger tekstmæssigt at sætte sig ud over tradionel blues's "hjerte-smerte-univers"..."vi har hørt dem", som han siger. 

På faerd kommer vi altså således på færd til Ole Frimers barndom i Aalborg. Slåskampene i skolegården med de såkaldte Ø-unger, dem fra husvildebarakkerne Mindelserne om at der stadig var Rich's kaffeerstatning at finde i køkkenskabene. Frimer fortæller, at det netop er selvoplevede barndomserindringer, som nu har taget form af en sang, "Øen". Vi er også med en tur i Englenes by, L.A., hvor vi støder på musikalske koryfæer som Eagles, Zappa og Cooder. "Englenes by" er en uptempo tur rundt i netop dét univers. Og fra L.A. bliver det hele igen lokalt og geografisk nærværende. I nummeret "Ses Vi" spørger Ole Frimer således "...Eller ses vi bare i Ryomgaard"?... Jeg tror det er første gang, jeg hører denne lille Djurslandsflække nævnt i en sang... nåja, Frimers hjemstavn. Men for mig er netop den slags med til at gøre teksterne, og dermed albummet personligt.

Det Vilde Vesten og udvandringen dertil er noget som altid har interesseret Ole Frimer, og en rejse dertil i 2018 har gjort stort indtryk. Det kommer til udtryk i den endog meget stærke "Manifest Destiny". En politisk sang? en historisk beretning? Begge dele, kan man vel sige. Det er i hvert fald Ole Frimer Bands bud på den hvide mands indvandring og indtagelse af de åbne vidder... og ikke mindst konsekvenserne for de indfødte folk. Det er tydeligt en sang der betyder noget for Frimer, også i vores snak.  Den handler om "os"...ikke dem. Der var mange skandinaver der udvandrede, og dermed er det en del af vores historie, betoner Frimer.  Og udvandringens historie begyndte faktisk på "Larsens Plads", fortæller Frimer. Det sted hvor man dengang gik ombord på skibene, der sejlede vestpå. Titlen har altså således ingen tilknytning til en dansk, desværre afdød kollega til Frimer. 

Musikalsk er faerd i familie med Blålys. Det er ikke en "to'er", men det at de begge er på dansk og tekstmæssigt tager utraditionelle emner op, giver for mig en vis sammenhæng. Der er en blå tone i de fleste numre, men det er ikke rendyrket blues.

Ole Frimer fortæller, at han egentlig selv er meget traditionel i sin tilgang, men samtidig gerne vil udvide sit musikalske univers. Derfor sker der også en udvikling i tilblivelsesprocessen under indspilningerne, fortæller han. Frimer er selv medkomponist/-forfatter på alle numrene og ene-ophav på ca. halvdelen. "Det gør en forskel om man er alene eller flere", fortæller han.  Men som udgangspunkt er det nok ham der sætter retningen for hvor et numer skal bevæge sig hen, fortsætter han, men som processen skrider frem kommer der indspark og forslag undervejs.

Siden Blålys er der skiftet ud på tangentspillerens plads. Det er således  Niels Ole Thorning, der styrer disse denne gang - det er også med til at sætte et nyt, eller andet præg på dette album, mener Frimer. Sammen med de øvrige musikere levers der flot akkompagnement - Frimer selv på guitar, Jesper Bylling på særdeles velspillet bas og kor og Claus Daugaard  fornemt på trommer. Bandet er velsammenspillet efter mange år - og det høres.  Desuden medvirker gæstemusikerne Jacob Buchanan på flygelhorn og Frank Thøgersen på slagtøj. De er alle teknisk dygtige og leverer her på ypperlig vis et langtidsholdbart bud på nutidig nordisk blues...eller noget der er i familie med... 

Med albummet faerd vil Ole Frimer Band fortælle os om både de indre og ydre rejser. At vi er en del af en større historie. At vi har vores egen og kan kigge både indad og udad - også i tid og sted. Godt gået!

Ole Frimer Band