Fra Heartbreak Hotel til Hotel California
For mange mennesker startede rockmusikken med “Heartbreak Hotel” i 1956. Inden da havde der været masser af tilløb til at skabe rock; men efter Elvis´ første indspilninger i Sun-studierne blev ingenting mere det samme, og i årene der fulgte så den ene klassiske rocksang efter den anden dagens lys.
Den følgende gennemgang fortæller via 14 sange rockmusikkens historie gennem to årtier, som blev afgørende for musikkens udvikling.
Elvis Presley: Heartbreak Hotel (1956)
Elvis Presleys første udgivelse på RCA Victor er et nummer, som enhver rockgruppe med respekt for sig selv på et eller andet tidspunkt i karrieren har haft på repertoiret: ”Just take a walk down Lonely Street”.
The Beatles: She loves you (1963)
The Beatles bragede igennem lydmuren i 1962, og med “She loves you” fra 1963 lærte hele verden at synge “Yeah, yeah, yeah”. Det glade budskab indvarslede rockmusikkens triumftog op gennem 1960´erne.
The Kinks: You really got me (1964)
Rockmusik kan være meget kompliceret, og den kan være meget enkel. En begavet musiker kan skabe en klassiker ud af tre akkorder – og det har Ray Davies fra The Kinks gjort adskillige gange, første gang i 1964.
Them: Baby please don´t go (1964)
2 minutter og 40 sekunder er tilstrækkeligt til at skabe en iørefaldende rocksang, som fortæller en hel historie. Det gjorde Van Morrison og Them i 1964 med ”Baby please don´t go”. Ulykkelig kærlighed går aldrig af mode.
The Rolling Stones: Satisfaction (1965)
The Rolling Stones ville ikke nøjes med blot at holde i hånden, som The Beatles gjorde. For The Rolling Stones var kærligheden altid et meget fysisk anliggende – som musikken i ”Satisfaction” fra 1965 tydeligt demonstrerede.
Bob Dylan: Like a rolling stone (1965)
Med Bob Dylan steg ambitionsniveauet i rockmusikken adskillige oktaver. ”Like a rolling stone” fra 1965 er blot ét af sangerens talrige bidrag til rockmusikken – og et brillant bidrag: ”Once upon a time …”.
The Byrds: Mr. Tambourine man” (1965)
Bob Dylan skabte en evergreen, da han skrev “Mr. Tambourine man”; men det var Roger McGuinns guitar og Byrds-medlemmernes smukke vokalharmonier, der gjorde sangen udødelig i 1965.
The Beach Boys: Good vibrations (1966)
Med Brian Wilson ved roret frembragte The Beach Boys utallige hits op gennem 60´erne og 70´erne. Ingen andre steder hører man måske Wilsons musikalske begavelse tydeligere end i ”Good vibrations” fra 1966.
Procol Harum: A whiter shade of pale (1967)
Ud af den blå luft bragede Keith Reids og Gary Brookers karismatiske sang “A whiter shade of pale” ind på en musikscene, som aldrig havde hørt noget lignende før – eller efter. Procol Harums gigantsucces fra 1967 holder sig fint den dag i dag.
Jefferson Airplane: Somebody to love (1967)
Sommeren 1967 er gået over i historien som “The summer of love”, og “Somebody to love” fra samme år er en hymne til kærligheden – med mere end et strejf af den desperation, som altid fulgte vestkystrocken.
The Doors: People are strange (1967)
The Doors bragte nogle mere dystre og mørke temaer ind på rockscenen, end man havde set tidligere – og “People are strange” fra 1967 står central i gruppens repertoire i denne forbindelse.
Country Joe & The Fish: Here I go again (1969)
Med sangen “Here I go again” fra 1969 var Country Joe & The Fish med til at sætte en minderune over hippie-æraens uskyldsperiode: ”Father´s gone to fight the war – I guess he´s not coming home”. Vietnamkrigen er nu rykket meget tæt på USA.
Bruce Springsteen: Born to run (1975)
“Born to run” fra 1975 blev en slagsang, ikke bare for Bruce Springsteen og hans E Street Band, men for hele rockmusikken. Teksten fortæller i få linjer, hvad rockmusikken kan være, bør være – og er.
The Eagles: Hotel California (1976)
Kombinationen af en indsmigrende smuk melodi og en skræmmende vision af den moderne tilværelse har gjort The Eagles´ ”Hotel California” fra 1976 til en milepæl i rockmusikkens historie.