Genre: 

Glemmer du

Odds 777, filmplakat
15-09-24
Af: 
Jens Laigaard

Tonefilmen kom til Danmark i 1931, og allerede året efter kunne det nye medie fejre en bragende succes: Odds 777 med Liva Weel i hovedrollen. Filmen var et romantisk lystspil, som kastede to landeplager af sig, “Glemmer du” og “Gå med i lunden”. Begge blev sunget af Liva Weel og hører til hendes signatursange.

“Gå med i lunden” har en frisk, let-på-tå melodi, som folk kunne fløjte, straks de forlod biografen. Den er stadig eviggrøn, men teksten er blevet slidt af årenes gang. Det gælder deimod ikke filmens anden store sang. Mens “Gå med i lunden” bliver sunget blandt bakkesangerinder, kommer “Glemmer du” i en af filmens alvorlige scener, hvor Hansy Hansen (Liva Weel) sidder og grunder over en netop afbrudt kærlighedsaffære. Hun er resigneret og finder en smule trøst i, at minderne har jeg da lov at ha’.

Melodien er her det stik modsatte af at gå med i lunden og spidse munden. Den er melankolsk, mørk og slæbende. Og under den enkle overflade har ordene en inderlighed, der passer til. Det nærmer sig en hel livslære.

Tror man, eller håber man, så skuffes man
Livets viser drejer sig, man mødes, og skilles

Først en lys og dejlig leg
Ak, så går man hver sin vej

Banalt? Ja, bestemt, men ikke mindre sandt af den grund. Teksten er skrevet af brødrene Børge og Arvid Müller, som gennem tredive år var leveringsdygtige i revyviser og filmmanuskripter, mange af dem af blivende værdi. Sammen med gentleman-komponisten Kai Normann Andersen var de uovervindelige, når det gjaldt dansk uderholdningsmusik. Og det er også Normann Andersen, der står for musikken til Odds 777.

Men trekløveret var ikke alene om det. Som regel bliver brødrene Müller og Normann Andersen nævnt som eneste ophav til filmens sange; men visse steder, bl.a. på etiketten til den originale 78’er med de to sange, er et ekstra navn tilføjet ved både tekst og melodi: Dan Folke. En herre med et mildt sagt broget livsforløb. Allerede før sin studentereksamen havde han skrevet flere melodier til københavnske revyer. Derefter tekstforfatter, komponist, teater- og forlagsdirektør. Velhavende, når han ikke var bankerot. Død som 48-årig, sandsynligvis ved selvmord.

Hvor meget har Folke bidraget til melodi og tekst i “Glemmer du”? Alle deltagere i skabelsesprocessen ligger nu i hver sin grav, så spørgsmålet står åbent. Men sangen har vi da lov at ha’.