Graceland Randers
I april måned blev dørene slået op til Graceland Randers, og forleden dag, efter et par måneders virke, tog jeg en snak med marketing manager Rikke Friis om hvad Graceland Randers egentlig er for en størrelse.
Holder konceptet?
Et museum er åbnet men hovedpersonen er død … så kan det bære? Graceland Randers er et nyt tiltag – og faktisk det eneste af sin slags i verden, og der vil nok gå et stykke tid, inden alt har fundet sit leje. Som med så mange andre museer o.lign. gælder for Graceland Randers og Elvismuseet, at det som udgangspunkt forudsætter et minimum af interesse for Elvis og/eller det amerikanske, før man som publikum ulejliger sig derhen. På den anden side er der stadig mange, der kan huske Elvis eller i det mindste har en mening om ham og hvad han stod for, og for dem er det bestemt en oplevelse. Men for mig at se ligger det fremtidssikre i, at man tør satse bredt og bruge Elvis Presley som anledning, som løftestang – som brand – til at etablere et lille stykke unikt USA i Danmark.
Amerikansk kultur
Som navnet indikerer er huset inspireret af Elvis Presleys berømte hjem i Memphis, Tennesse, men det vil være en tilsnigelse at kalde det en fuldstændig kopi. Dels er huset i Randers rent faktisk større, og dels er det alene ydersiden, der ligner ”det rigtige” Graceland. Det har naturlige forklaringer, iflg. Rikke Friis, for Graceland Randers skal være et event-hus, og det ville give for mange praktiske problemer, hvis det var indrettet som et beboelseshus.
Og hvad er det så for events eller arrangementer, man kan forvente i og omkring Graceland Randers? Hovedtemaet vil naturligvis være Elvis Presley, men også anden amerikansk musik, kultur og de ting der er inspireret af amerikansk kultur.
Med omdrejningspunktet Elvis Presley finder Rikke Friis det helt oplagt, at man markerer f.eks. 4. juli (USA’s uafhængighedsdag), Thanksgiving og andre amerikanske mærkedage på Graceland Randers. For som hun siger: ”Amerikanerne er ikke så bange for at fyre en fest af”.
Det hele er stadig nyt, men jeg fornemmer at der er en entusiasme og en idérigdom omkring måder at bruge huset på. Noget skal sikkert prøves af, måske mere end én gang inden det finder sit rette leje, men viljen og lysten er der, kan jeg høre. Det skinner igennem, at den idérige Henrik Knudsen, der er ophavsmand til Graceland Randers allerede har nye tiltag i støbeskeen. F.eks. blev der nævnt noget om et ”wedding chapel” i Las Vegas stil …
Og så i Danmark - i Randers ...
Der er ikke tvivl om, at det drejer sig om Elvis – fra man ankommer, og bliver mødt af musik hele vejen op langs indkørslen, til man står inde huset. Men kan Elvis Presley blive ved med at trække publikum her i Danmark? spurgte jeg. Bevares, så længe det har nyhedens interesse går det sikkert nok – og man får da også en oplevelse. Her er det Elvis, der bliver formidlet og eksponeret, men som Rikke Friis påpeger, kan Graceland Randers ikke bryste sig af at Elvis har boet der – ja, han har aldrig været i Danmark overhovedet, så derfor skal der hele tiden findes på andet, der kan skabe, udvikle og bevare interessen.
Hovedattraktionen er museet i kælderen, hvor en lang række effekter, der har tilhørt Elvis eller hans nærmeste kreds, er udstillet. Der er tale om en meget klassisk udstillingsform kombineret med non-stop film i den lille biograf, der ligger i umiddelbar forlængelse af museet.
Udstillingen vil henad vejen bliver skiftet ud, idet der ikke er plads til alle de effekter, man har på lager, og dels er der også plads til at lave temaudstillinger, inddrage andre kunstnere osv. Rikke Friis ser gerne Graceland som andet og mere end bare et Elvis-hus. Event-hus bliver det kaldt, men vi talte også lidt om at se det som en mellemting mellem kulturhus og spillested. Måske mere som supplement end konkurrent til eksisterende spillesteder i Randersområdet. F.eks. kunne man sagtens forestille sig, at Graceland Randers lægger sceneplads til upcoming navne.
De kendte og Elvis
Som en lille anekdote kan det fortælles at årets X-factor-vinder, Sarah, for nyligt lagde sin vej forbi, og helt exceptionelt fik lov at spille lidt på en af Elvis’ guitarer. Dermed er der måske allerede knyttet tråde til den næste generation af danske musikere ...
Men derudover vil man også se koncerter og arrangementer med de mere etablerede navne fra såvel den danske som udenlandske musikscene. F.eks. var (Rock)Nalle en af de første kunstnere der spillede der efter åbningen i april, Esther Brohus var med til at markere 4. juli og i august holdes Elvis memorial days, hvor bl.a. Bobo Moreno vil optræde med Elvis’s pianist Glen D. Hardin.
Endelig vil man fra Graceland Randers gerne hædre danske kunstnere og mediefolk, der på en eller anden vis har haft skelsættende betydning for musikken i Danmark, og denne liste tæller allerede nu navne som Volbeat, (Rock)Nalle og Jørgen de Mylius.
Nu er det her
… og det bliver spændende at følge. Man kan håbe, at kræfterne bag Graceland Randers formår at holde dampen oppe og udvikle konceptet. Men allerede nu kan jeg da kun anbefale at tage et kig, hvis du kommer i Nærheden af Randers.