South Pacific

28-03-19
Af: 
Gitte Lose, Gladsaxe Bibliotekerne

South Pacific – titlen sender mig lige tilbage til barndommen. Jeg associerer ikke til en live musical - for adgang til det var der ikke mulighed for i provinsen - men til filmen, der blev lavet over musicalen.

Året var 1962 – januar måned. Den ny teknik Todd-AO trak hele familien til Vejle til biografen Lido, der virkelig havde noget at byde på. Her kunne man nemlig ikke blot se filmen South Pacific, men også en forfilm, hvor man kunne fornemme, hvordan det var at flyve, The Miracle of Todd-AO, og på det tidspunkt havde i hvert fald børnene i familien aldrig siddet i en flyvemaskine.

Efter den dejlige oplevelse med filmen, der lige faldt i en 12-årig piges smag, smækfyldt med romantik som den var, fyldte musikken meget i hverdagen, der fulgte.

Man nynnede temaerne, hørte vel også melodierne i radioen, fik måske fat i en lp med soundtracket. Min bror, der mestrede becifringsspil på det hjemlige klaver uden de store problemer, rullede sig ud med melodierne fra musicalen med masser af akkorder som krydderi.

Han var tidligt - efter at være blevet undervist af en stram klaverlærerinde, med tendens til at skubbe eleverne ned af klaverbænken, ja endog smække de voksne over fingrene med en blyant -  flyttet til en af byens mest poplære musiklærere.

Denne musiklærer brugte becifring og populærmelodier, til stor fryd for alle de unge, der håndterede klaveret eller harmonikaen. Selv kunne jeg kun klare ”I’m gonna wash that man right outa my hair” på klaveret, men han blev så også vasket ud en del gange til knap så stor fryd for omgivelserne ...

Næste gang jeg stødte på South Pacific var gennem en udsendelse i tv, hvor man så Kiri Te Kanawa, José Carreras, Sarah Vaughan og Mandy Patinkin under indspilningen af en ny cd med South Pacific. Udsendelsen gjorde indtryk, jeg havde længe været fan af Kiri Te Kanawa, Sarah Vaughan var fin i rollen, men det var første gang, jeg hørte om Mandy Patinkin.

Af og til, når jeg bliver ramt af nostalgi, trækker klaveret i mig, og jeg græsser lidt i noderne til musicalen.

Skulle man få lyst til at se eller gense filmen, kan man låne den hos det lokale folkebibliotek.

Musicalens historie og oplysninger om musicalen South Pacific findes i Michael Eigtveds bog Musicalguide. Er man rigtig i det nostalgiske hjørne, kan den flinke bibliotekar sikkert også fremskaffe James A. Micheners bog Sydhavsæventyr, som musicalen bygger på.

Lån South Pacific fra dit nærmeste bibliotek