Madonna: Ray of light
Kjartan F. Stolberg er i færd med at anmelde samtlige albums på 2003-udgaven af Rolling Stone Magazines liste over de 500 bedste nogensinde, og dette er nr. 363 på listen.
Madonna er et 80'er-ikon. Der er ingen vej udenom det faktum. Selvom ikke alt hun lavede i 90'erne var decideret dårligt, kan næsten intet af det måle sig med noget, hun lavede i 80'erne. Det vil sige undtagen ét album, som jeg nok ville kalde hendes mesterværk, nemlig Ray of light fra 1998. I forhold til ikke blot Madonnas tidligere albums men også i forhold til samtidens poplandskab var dette et meget elektronisk album, og på en meget anden måde end 80'ernes synthpop. Der er naturligvis meget inspiration fra denne epoke, men her er lydlandskabet mere mættet. Sig hvad du vil om Duran Duran, The Human League og Pet Shop Boys – alle i øvrigt navne, jeg ikke har noget imod – men det er altid virkelig let at få styr på alt, der foregår i deres sange. Alle sange på Ray of light er til gengæld fulde af interessante musikalske finurligheder, man kan dykke ned i, og disse overlapper hinanden på kraftigste vis. Der er naturligvis nogle knap så intense øjeblikke på de fleste af sangene, men alle numre har også tidspunkter, hvor musikken bare går amok med lag på lag af elektroniske lyde.
Madonna har som sanger næppe nogensinde gjort det bedre end på dette album. Hun er ikke verdens mest teknisk imponerende sangerinde, men hun kan ramme tonerne. Dog får hun virkelig imponeret med sit følelsesregister. Hendes enorme lykke på titelnummeret, hendes klyngende nervøsitet på "Power of good-bye" og hendes ensomme bedrøvelse på "Drowned world/Substitute for love" er blot nogle af de mest mindeværdige øjeblikke rent vokalmæssigt, men hun giver den altid hele armen. Alle sange er produceret af Madonna, de fleste i samarbejde med William Orbit, og de har sammen med de to øvrige producere, Patrick Leonard og Marius de Vries, skabt nogle instrumentationer, der passer virkelig godt til melodierne. Produktionen er meget varierende, men man kan sagtens mærke en rød tråd. F.eks. har nummeret "Skin", så vidt jeg kan høre, ingen ikke-elektronisk instrumentation med undtagelse af måske trommerne. Derimod er det nogle skønne guitarakkorder, der sammen med en svag elektronisk atmosfære får lov til at åbne titelnummeret.
Noget af det mest fantastiske ved Ray of light er, at den slet ikke minder om noget af Madonnas klassiske 80'er-pop. Forstå mig ret, jeg elsker "Like a prayer", "Borderline" og "Material girl" højt, men Ray of light er mere ambitiøst og artistisk. Det er svært at se ned på hendes præstationer, for det er tydeligere, at hun har præsteret meget her, selvom hun naturligvis også har arbejdet hårdt med de store 80'er-hits. Det er svært at finde et dårligt punkt ved Ray of Light. Sangene hænger så godt sammen, at man ikke bemærker at pladen er over en time lang, der er masser af variation, og ikke et nummer har en dårlig melodi. Det eneste problem er at nogle få sange, navnlig "To have and not to hold" og "Little star" godt kunne tåle at være en smule kortere. De er ikke ekstremt lange, de gentager bare sig selv mere end nødvendigt mod slutningen, og de er ellers glimrende melodier. Hvis du er til Madonna, kan jeg på det varmeste anbefale dette album. Hvis du ikke kan udstå Madonna, kan jeg stadig på det varmeste anbefale dette album. Kun hvis du virkelig ikke kan udstå elektronisk musik, bør du holde dig væk.