Den sjældne fugl – bliv klogere på Rued Langgaard

Rued Langgaard
15-01-24
Af: 
Peter Elmelund

Bendt Viinholt Nielsen: Rued Langgaard
Danske Komponister; Bd. 18
Forlaget Multivers, 2023

Forlaget Multivers udgiver en fin serie om danske komponister, og efter få år er vi allerede nået til bind 18.
Biografierne er om mere og mindre kendte komponister, og alle er de skrevet af yderst kompetente musikformidlere. Samtidigt er alle bøger på en 130-140 sider, som giver en overskuelighed og stringens.

Her er fra lidet kendte komponister som Tekla Griebel Wandall til faktisk temmelig kendte som nærværende bog: Eneren i dansk musik Rued Langgaard. Mon serien ender med Carl Nielsen?

Sidste nyt
Jeg tvivler, for vi har en meget rig litteratur om Carl Nielsen. Men også Rued Langgaard er særdeles vel omtalt. Langgaard levede 1893-1953 og altså nogenlunde samtidigt som Nielsen, og Langgaards specielle forhold til Carl Nielsen er vel beskrevet – både i Nielsen-litteraturen, men sandelig også i de yderst kompetente bøger fra denne bogs forfatter.
Bendt Viinholt Nielsen har beskæftiget sig med Langgaard i årtier. Han fik i 1991 udsendt en fantastisk detaljeret værkfortegnelse over Langgaards kompositioner. To år senere skrev han en Langgaard-biografi. Denne blev revideret og udvidet til VÆRKET om Rued Langgaard: ”Den ekstatiske outsider. Rued Langgaards liv og musik” i 2012. Et velskrevet og videnskabeligt, digert værk på 398 sider.

Der er fremkommet nye oplysninger om Rued Langgards liv; derfor er nærværende bog ikke blot en pixibogudgave af den store biografi, men bidrager med ny viden til forståelse af Langgaard og hans musik.

At forstå Rued Langgaard og hans musik er ikke så ligetil. Han var en excentrisk person i en tid, der ikke rummede megen overskud til det SÅ anderledes. Og med en så stor mængde kompositioner, der spredte sig over mange genrer, stilarter – ja, Rued Langgaard har komponeret musik, som også du kære læser vil synes er rigtig god! Uanset om du er til Gade-romantik, Schönbergs tolvtonemusik eller Ligeti’s kompositioner. Ja selv hade-objektet Carl Nielsens klange kan genfindes i Langgaards musik.

En diagnose
Viinholt Nielsen har forelagt materialet om Langgaard for en speciallæge med særlig indsigt i hormonale forstyrrelser. Denne kan fortælle, at Langgaard efter al sandsynlighed led af den sjældne hormonforstyrrelse hypogonadisme. En nedsættelse af produktionen af det mandlige kønshormon testosteron, som medfører bl.a. irritabilitet og nedtrykthed. Samtidigt havde Langgaard en udpræget grad af autisme, han manglede social forståelse og havde svært ved at kommunikere med omverdenen.

Alle disse fine ord er kommet til efter Langgaards tid. Så for hundrede år siden blev han ’bare’ opfattet som meget mærkelig og besværlig.

Denne bog gennemgår Rud Langgaards liv og virke. Fra fødslen, hvor han efter sigende som 1½ årig ’læste’ Rubinsteins violinsonate og hurtigt viste sig som vidunderbarn. Over hans voksenliv, hvor han komponerede flittigt og trods alt fik jævnlige succeser, men også rigtig megen modgang fra omverdenen. Til den sidste tid som domorganist i det fjerne Ribe, hvor han døde som en bitter mand som 58-årig.

Nærmest lykkelig
En enkelt sommer blev meget betydende for Langgaard. ”Sommeren 1913 blev hans livs ungdomssommer”. Her er den 20-årige på kurophold med forældrene i Blekinge, og resten af livet er der i mange af Langgaards kompositioner referencer til denne lykkelige sommer. Her mødte han den mystiske unge kvinde Dora, som vi indtil nu har vidst meget lidt om. Først i 2017 er hun identificeret, og man fik kendskab til hendes ”grumme skæbne med livslang psykisk sygdom”.
Forfatteren har gennem et enormt analysearbejde af Langgaards værker fundet en mængde mere eller mindre skjulte henvisninger og citater til de værker, komponisten skrev hin lykkelige sommer.

Udstrakte hænder
For i Rued Langgaards liv var der sandelig ellers ingen lykke. Samtiden havde svært ved at forholde sig til den aparte musik, der først i nyere tid har fået den fortjente opmærksomhed. Der er ingen tvivl om, at Carl Nielsens virke fyldte meget i den danske musikverden. Selve personen Nielsen hjalp faktisk flere gange den aparte komponistkollega Langgaard ved at trække i de rigtige tråde, men Langgaard havde store vanskeligheder ved at tage imod de udstrakte hænder, der trods alt blev rakt hjælpende imod han.

Bogen rummer mange letforståelige analyser af Rued Langgaards værker, så appetitten skærpes til at få dem hørt. Og heldigvis findes der i dag mange gode indspilninger. I 1968 viste Per Nørgård partituret til ”Sfærernes Musik” til Gyórgy Ligeti, der straks så, at Langgaard foregreb 1960’ernes avantgarde. Siden er interessen for Langgaards musik vokset. Hertil har Viinholt Nielsens enorme arbejde sandelig bidraget, og med denne fine bog får vi alle en letforståelig beskrivelse af denne ener i dansk musik.

I bogens epilog kalder Viinholt Nielsen komponisten for en ”take it or leave it”-komponist. Det må gå på personen, for Langgaards musik er som nævnt så forskelligartet, så der er noget ’at ta’ for alle – så kan vi jo bare lade det andet ’ligge’.

Forfatteren står også bag den fremragende hjemmeside langgaard.dk, hvor vi kan finde alt – nærmest – om den aparte komponist. Tjek lige den. Eller som Viinholt Nielsen slutter sin bog: ”Tag til den årlige Rued Langgaard Festival i Ribe.”
Ja, og start gerne med at læse denne velskrevne og oplysende bog, og du forstår mere af Rued Langgaard.
Mere, men ikke alt. For det kommer noget menneske nok aldrig til.